sobota, 29 stycznia 2022

Sernik wiedeński Siostry Anastazji

 Lubicie serniki? To powiem wam, że jak na razie to z serników, które piekłam do tej pory ten jest na pierwszym miejscu. Kremowy, wilgotny i zarazem puszysty. Po prostu palce lizać.



Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego tzw. klinek
  • 300 g cukru
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
Polewa:

  • 70 ml kremówki 30%
  • 70 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg zmielić dwukrotnie. W misie miksera utrzeć na puszystą masę masło z cukrem i żółtkami. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawać porcjami twaróg i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25cm. Jeśli zwykła tortownica wtedy dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.
Polewa:
Kremówkę podgrzać wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Letnią polewą polać sernik.





środa, 26 stycznia 2022

Tosty z pastą z białej fasoli

 Śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. Zalecane jest spożycie cennych wartości odżywczych, by mieć energię i siłę na resztę dnia. Moja propozycja śniadaniowa to tosty z pyszną pastą z białej fasoli wa:żywo, awokado, jajko sadzone i uzupełnieniem tego oczywiście kieliszek soku z buraków kiszonych BIO FOO

Co do pasty z fasoli to zamawiając ją miałam trochę mieszane uczucia. Ale powiem wam, że jest na prawdę pyszna. Jej smak jest bardzo delikatny i ma fajną kremową konsystencję. 

Zaś na sok z kiszonych buraków zdecydowałam się ze względu na to iż składniki użyte do produkcji pochodzą z ekologicznych upraw i jest on z buraków a nie z koncentratu. W smaku jest bardzo smaczny z wyczuwalną nutą czosnku. 

 


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • pasta z białej fasoli z siemieniem lnianym
  • 0,5 awokado
  • 1 jajko
  • masło klarowane
  • rzodkiewki
  • roszponka
Przygotowanie:
Chleb posmarować pastą złożyć i lekko podpiec na maśle klarowanym. W międzyczasie podpiec jajko. Na podpieczonym chlebie ułożyć pokrojone awokado, jajko i udekorować rzodkiewką, pomidorkami i roszponką. Szybko, smacznie i pożywnie. Po zjedzeniu polecam wypić kieliszek soku z kiszonych buraków. Smacznego

O wiele więcej produktów zdrowej żywności z linii bio, kiszonki, bez cukru, zdrowe przekąski, zdrowe słodycze oraz wiele innych produktów spożywczych możecie kupić w sklepie bee.pl. Oprócz profesjonalnej obsługi, ekspresowej wysyłki znajdziecie tam także wiele atrakcyjnych promocji.


Oprócz produktów spożywczych mają również chemię gospodarczą,  a także szeroką gamę naturalnych kosmetyków. 


 


wtorek, 25 stycznia 2022

Szynka w galarecie z nadzieniem jajecznym

 Takie roladki możecie śmiało zrobić  przy okazji gotowania niedzielnego rosołu. Mając wywar i marchewkę to już te najbardziej czasochłonne składniki mamy gotowe. Taki kolorowy półmisek świetnie sprawdzi się na świątecznym stole na imprezie albo po prostu na śniadanie lub kolację.





Składniki:

Roladki:

  • 7 plasterków szynki konserwowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżki chrzanu
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Galareta:

  • około 1,5 szkl wywaru z rosołu
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 marchewka ugotowana
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na drobnych oczkach dodać chrzan, majonez, szczypiorek wymieszać i doprawić do smaku. Masę ułożyć na szynce zwinąć w rulon, ułożyć na półmisku. Udekorować półmisek wg własnej wyobraźni. Wywar przecedzić przez gęste sitko, podgrzać wsypać żelatynę wymieszać do rozpuszczenia się i odstawić do ostudzenia. Gdy wywar zacznie tężeć zalać nim roladki. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia. 


Polecam również roladki nadziewane serkiem. klik

piątek, 21 stycznia 2022

Ciasto orzechowo brzoskwiniowe

Ciasto na weekend być musi a tym bardziej jak za oknem sypie i mrozi. Na ogrzanie po powrocie z pracy lub spaceru najlepsza oczywiście będzie kawa lub pyszna i aromatyczna HERBATA. Duży wybór i dobrej jakości herbaty owocowe, zielone, białe, ziołowe,  czerwone i zestawy prezentowe znajdziecie  w jednym miejscu a mianowicie w sklepie Konesso.pl. Oprócz herbat mają również szeroki asortyment kaw, ekspresy do kawy a także smakołyki, których nie kupicie w sklepie stacjonarnym. Szybka i sprawna wysyłka więc szczerze wam polecam zrobić u nich zakupy.



Składniki:

Biszkopt orzechowy:

  • 8 szt jajek L
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowo-brzoskwiniowy:

  • 250 g masła
  • 3 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 puszka brzoskwiń
Polewa czekoladowa:

  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 100 g orzechy włoskie krojone

Przygotowanie: 
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać przez sitko wymieszać z orzechami, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.
Krem:
W jednej szklance mleka zmiksować proszek budyniowy, żółtka i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać zmiksowaną masę i zagotować. Zdjąć z ognia i gotowy budyń przykryć z góry folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Na końcu dodać odsączone i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na kremie.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 3/4 kremu, biszkopt,1/4 kremu, polewa i posypać orzechami. 





poniedziałek, 17 stycznia 2022

Talerz imprezowy

 Na imprezę lub gdy spodziewacie się gości polecam wam zrobić talerz na którym można ułożyć wszystkiego po trochu i wykorzystać nawet to co mamy w lodówce. Na takim talerzu można ułożyć warzywa, owoce, jajka, różnego rodzaju sery, wędliny a nawet dipy czy sosy. Inwencja twórcza pozostaje do waszej wyobraźni. Taki talerz jest też fajnym rozwiązanie gdy macie mały stolik. Zamiast talerza można użyć również deski.




Składniki:
  • wędliny wieprzowe i drobiowe
  • różne sery
  • jajka
  • rzodkiewki
  • papryka świeża
  • papryczki nadziewane
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek zielony
  • winogrona
Ja ułożyłam w taki sposób jak widzicie na zdjęciu ale wy możecie ułożyć wg waszej wyobraźni i w zależności od tego co wykorzystacie.







środa, 5 stycznia 2022

Babeczki czekoladowe z kawowym kremem

Mocno czekoladowe delikatne, mięciutkie i puszyste babeczki z delikatnym i aromatycznym kremem kawowym. W długie i szare zimowe wieczory najlepiej po pracy usiąść z kubkiem pysznej i aromatycznej kawy a do niej oczywiście coś słodkiego. Ja polecam wam pyszną belgijską kawę "Caprissimo Fragrante"W jej aromacie wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Kawę ale również coś słodkiego można kupić w sklepie PRZYJACIELEKAWY.pl




Składniki:

  • 140 g masła
  • 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 4 łyżki kopiaste kakao
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g śmietany gęstej 18%
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy mielonej "Caprissimo Fragrante"
  • 3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Posiekaną czekoladę i masło rozpuścić. Zdjąć z ognia wsypać kakao, dodać ziarenka z laski waniliowej wymieszać i przestudzić.
Jajka, śmietanę i cukier zmiksować. Wlać czekoladową masę i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do miski dodać sól, sodę, proszek do pieczenia. Wlać czekoladową masę i delikatnie wymieszać łopatką.
Blaszkę do pieczenia babeczek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 35 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
Krem kawowy:
Kawę zalać 3 łyżkami wrzątku i ostudzić. Zimne mascarpone oraz kremówkę przełożyć do naczynia i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Do ubitej masy wlewać porcjami zaparzoną kawę razem z fusami i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.