Porcelana Bogucice
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wkład serowy:
- 600 g twaróg półtłusty Łowicki
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 150 g masła
- Masa truskawkowa:
- 800 g truskawek (u mnie mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- dżem truskawkowy do posmarowania
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 35*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 35*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić ostudzić.
Wkład serowy:
Białka oddzielić od żółtek. Twaróg zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać twaróg i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Piec około 30 min w temp 170°C. Ostudzić.
Masa truskawkowa:
Zamrożone truskawki przełożyć do garnka i na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć zmiksować blenderem. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia.
Krem budyniowy:
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym dżemem biszkopcie.
Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, połowa kremu budyniowego, wkład serowy, reszta kremu budyniowego,tężejąca masa truskawkowa,biszkopt jasny, dżem truskawkowy, polewa.