Ostatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408. I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło. Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3 szkl bulionu
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy cygańskiej
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 szkl kremówki
Przygotowanie:
Piersi pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem wymieszać i odłożyć do lodówki. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w średniej wielkości kostkę lub paski.
Urządzenie włączyć i ustawić program "Smażenie - Fry". Rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebuli dodać piersi i dalej podsmażać pamiętając by od czasu do czasu przemieszać. Dodać papryki i podsmażyć około 2-3 minuty. Wlać bulion dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Naczynie zamknąć ustawiając regulator ciśnienia w pozycji zamkniętej. Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu.
Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj.
To ciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje.
Porcelana Magnum Bogucice
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe b/c
- 3 łyżki cukru
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- Masa ze śmietany:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 350 ml przegotowanej gorącej wody
- 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie
- 400 g masy krówkowej w puszce
- kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa
będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 25*35cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 20 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać jedną szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch. Odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując dodawać porcjami budyń i miksować do momentu połączenia się składników.
Masa ze śmietany:
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany.
Ciasto wkładamy co najmniej na kilka godzin do lodówki by herbatniki zmiękły. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Przed podaniem zrobić dekorację z kakao.
Inspiracja od Agi
Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem adwokatu i polane ganache. Ciasto rozpływa się w ustach i po każdym kawałku chce się więcej i więcej.
Porcelana Rodos Bogucice
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g masła
- 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania
- 60 g cukru
- 100 g cukru kokosowego
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 g kakao
- 180 ml adwokatu
- 180 g mąki orkiszowej T 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- Ganache:
- 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania
- 50 ml kremówki 30%
- 50 ml adwokatu
- 1 łyżeczka masła
- maliny i jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło dodać czekoladę, cukry, kakao, kawę i adwokat. Wymieszać i podgrzewać aż wszystko się
roztopi a składniki połączą się w jednolitą masę. W trakcie podgrzewania od czasu do czasu mieszać. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka roztrzepać w naczyniu ( nie miksować) wlać letnią masę czekoladową i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać na gładką i jednolitą masę.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić.
Ganache:
Do garnka wlać śmietanę, adwokat i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z
palnika dodać czekoladę, odczekać chwilę by czekolada się roztopiła następnie,wymieszać do
połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Na
koniec wmieszać masło o temperaturze pokojowej. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache i oblać nim zimne ciasto. Udekorować owocami.
Nigdy nie miałam okazji jeść ciasta z pigwą. A że, natknęłam się w internecie na ciasto z pigwą to nie czekałam zbyt długo by je wypróbować. Tym bardziej, że dostałam piękne i dorodne pigwy. Czy nam ciasto smakowało? Hmmm zbędne pytanie było rewelacyjne. W ciągu tygodnia musiałam je upiec dwa razy.
Porcelana Edera Platin Bogucice
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 350 g maki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej T 650
- 200 g masła zimnego
- 120 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 900 g pigwy (po obraniu)
- 100 ml wody
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 łyżka masła
- 350 ml wody
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie wyłożyć 2/3 ciasta. Blachę włożyć do lodówki. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Gdy ciasto się schładza przygotować nadzienie.
Obrane pigwy pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę (100 ml) dodać masło i podgrzać. Wsypać pokrojone pigwy, cukry i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu. Gdy pigwa będzie miękka wlać rozmieszane w 350 ml wody budynie i ponownie zagotować. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki.Nakłuć widelcem, wylać nadzienie i na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec 45 minut.
Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja
Kolejne testowanie Multicooker CAMRY CR 6408 . Dzisiaj ciasto ze śliwkami a wcześniej były kluski na parze. Do wypieku podchodziłam z małymi obawami i rezerwą ale końcowy efekt mnie zaskoczył oczywiście na plus. Ciasto wlałam do misy, ułożyłam śliwki, posypałam migdałami, włączyłam i się piekło. Ciasto pięknie wyrosło, boki ładnie zrumienione i bez pilnowania. Trochę się denerwowałam, bo nie widziałam co się z ciastem dzieje ale to tylko kwestia czasu by przywyknąć do takiego gotowania i pieczenia.
Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM
Składniki:
- 2 duże jajka
- 200 g ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju
- 250 g jogurtu greckiego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałów
- śliwki
- ksylitol zmielony do oprószenia *
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jogurt naturalny wymieszać z olejem. Jajka z ksylitolem i ekstraktem ubić na puszystą masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i jogurt z olejem i miksować na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelać do misy multicookera, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać płatkami migdałów. Zamknąć urządzenie ustawić program "cake", czas pieczenia 45 minut w temperaturze 170. Przed wyjęciem ciasta trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
Zimne oprószyć zmielonym na puder ksylitolem.
Trochę się bałam, że może być problem z wyjęciem ciasta ale ciasto bez problemu dało się wyjąć z misy.
*Ksylitol zmieliłam w młynku do kawy.
Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj.
Oj, dawno nie pojawiła się u mnie rolada. Ale za to dzisiaj nadrabiam i częstuję was wyjątkowo pyszną, orzeźwiającą i efektowną roladą z lemon curd. Kto boi się zwijania rolady to głowa do góry, bo to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje.
Porcelana Lido Gold Bogucice
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej T500
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 3 cytryny
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju
- Dodatkowo:
- 0,5 l zimnej kremówki 30%
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa
będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę z piekarnika 38*33 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 12-15 min w 180 stopniach.
Rozłożyć na płasko ściereczkę bawełnianą i oprószyć drobnym cukrem. Gorący biszkopt po wyjęciu z pieca górą (papier powinien być na górze) położyć na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i wzdłuż dłuższego boku zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej zostawiam na całą noc.
Lemon curd:
Jajka i żółtka roztrzepać, wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną dodać startą skórkę z umytych i wyparzonych cytryn oraz sok. Ciągle mieszając zagotować i gotować około 2-3 minuty. Na sam koniec gotowania wlać olej. Gorący lemon curd przykryć z wierzchu folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia.
Krem:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce lemon curdu. Pozostawić około 3-4 łyżki lemon curdu do rolady.
Delikatnie odwinąć biszkopt. Rozsmarować po powierzchni biszkoptu 2/3 kremu. Wzdłuż dłuższego boku na brzegu rozłożyć odłożony lemon curd i delikatnie zwinąć w roladę. Resztą kremu posmarować roladę i udekorować szprycą.
Gotową roladę odłożyć na 2-3 godziny do stężenia.