czwartek, 31 grudnia 2015

Koreczki

Przed nami wieczór i długa noc. Trzeba przygotować jakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w lodówce jest więc jak tylko wyobraźnia nam pozwoli możemy dowolnie łączyć owoce, warzywa, sery i wędliny. Mi oczywiście z pomocą przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami.

Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji Miranda.

Składniki:
Przygotowanie:
Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę. Ser sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki wielkości sera. Kabanosy pokroić w kawałki wielkości sera. Tak przygotowane składniki kolejno nabijać na wykałaczki. Koreczki możemy przygotować wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku.






środa, 30 grudnia 2015

Rolmopsy z papryką i ogórkiem

Jeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa.




Składniki:
  • płaty śledziowe marynowane w occie
  • papryka marynowana
  • ogórki konserwowe
  • cebula
  • musztarda
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej cebuli chwilkę pogotować. Ostudzić. Z płatów śledziowych zdjąć skórkę i posmarować musztardą. Na jednym końcu płatów ułożyć kawałek ogórka, papryki, cebulę i zwinąć rolmopsy. Przekłuć wykałaczką żeby się nie rozwijały.



poniedziałek, 28 grudnia 2015

Bułeczki skręcane ala pizza

Z pewnością po świętach zostało Wam w lodówkach sporo jedzenia. Mam dla was propozycję na wykorzystanie wędlin i sera. Takimi bułeczkami ala pizza z pewnością zaskoczycie domowników i na pewno zjedzą z apetytem. Na Sylwestra też się nadają.

 


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody 
  • Nadzienie:
  • sos do pizzy Folwark
  • 3-4 plasterki sera żółtego 
  • 3-4 plasterki szynki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Jedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić jak świderki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 230 C góra-dół i piec około 15-20 min do lekkiego zrumienienia. Po  upieczeniu lekko przestudzić. Podajemy na ciepło ale na zimno też są pyszne.



niedziela, 27 grudnia 2015

Sałatka leśna polana

Do tej sałatki przymierzałam się od dłuższego czasu i w końcu ją zrobiłam. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy.


Składniki:
  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 100g żółtego sera 
  • 2 piersi z kurczaka około 300 g
  • olej do smażenia
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek majonez Kielecki
  • 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta
Przygotowanie:
Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę lub metalową obręcz o średnicy 18-20 cm wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą. 
Układać kolejne warstwy:
pieczarki kapeluszami do dołu
natka pietruszki
marchewka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
ziemniaki
posmarować cieniutko majonezem
mięso
posmarować cieniutko majonezem
oprószyć solą i pieprzem
ogórki 
posmarować cieniutko majonezem
jajka 
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
żółty ser
Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Zdjąć folię przyłożyć płaski talerz, odwrócić do góry dnem. Delikatnie odpiąć obręcz tortownicy i zdjąć folię.


sobota, 26 grudnia 2015

Sałatka śledziowa z buraczkami

Boże Narodzenie za nami ale przed nami kolejne świąteczne dni. Tym razem Sylwester i Nowy Rok. Czas domowych imprez na które szukamy pomysłów na sałatki i potrawy które można przygotować wcześniej i by mogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami.



Składniki:
  • 2 płaty śledziowe marynowane
  • 0,5 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 2 większe ugotowane buraczki*
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18% gęstej
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje i można ponownie doprawić.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić na sitku. Buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać zimną cebulę i doprawić do smaku. Również przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.
Na półmisku układać kolejno warstwy buraczków i sałatki rybnej. Udekorować groszkiem i zieloną pietruszką. 
* Ja kupiłam ugotowane już buraczki hermetycznie zapakowane po 3 sztuki. W sklepie znanej sieciówki.


                                                                  www.mojpieknystol.pl

czwartek, 24 grudnia 2015

Boże Narodzenie 2015

Wszystkim moim znajomym i czytelnikom życzę niezwykłych świątecznych radości,
niezapomnianego smaku
świątecznych przysmaków
i wciąż nowych możliwości
w życiu.
Tajemnica Bożego Narodzenia
niech wzbogaci łaską, napełni pokojem i radością,
a blaskiem swym niech oświeca
wszystkie dni nadchodzącego roku.





wtorek, 22 grudnia 2015

Makowiec drożdżowy

U mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta.



Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 80 g masła 
  • sól szczypta
  • Masa makowa:
  • 250 g maku zmielonego*
  • 250 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich ale-raj
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 2 białka
  • Lukier
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • migdały, orzechy 
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
 Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć i wlać do mąki. Wlać zaczyn drożdżowy i chwilkę zmiksować. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę makową.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami.
Lukier:
Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny.
* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.






poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciasteczka orzechowe na białkach

Przy pieczeniu ciasteczek często zostają nam białka. Mam dla was świetny pomysł jak je wykorzystać. Upieczcie orzechowe krojone ciasteczka, które są leciutkie i chrupiące, jednym słowem rozpływają się w ustach.



Składniki:
Przygotowanie:
Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów.
Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i lśniąca. Z ubitej masy białkowej odłożyć 3 łyżki do posmarowania. Do reszty wsypać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Zdjąć górny papier, posmarować odłożoną masą z białek i pokroić na prostokąty 3*2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach około 10-12 minut. Wyjąć i pozostawić na blaszce do ostudzenia. Z blaszki zdejmujemy zimne.


Przepis z Kotlet.tv

niedziela, 20 grudnia 2015

Kapusta kiszona z grzybami leśnymi

Jak wiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia. Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już sporo nagród i według mnie jak najbardziej im się należały. Taką kapustę z powodzeniem można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna.



Składniki:
Przygotowanie:
Kapustę z słoika przełożyć do garnka. Wlać 1-1,5 szklanki wody i chwilkę podgotować. Masło lekko zrumienić. Do ciepłego masła wsypać mąką, wymieszać żeby nie było grudek i wlać do kapusty. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Kapusta była również smaczna bez żadnej obróbki.


Migdałowe oczka

W tym roku pieczone po raz pierwszy i z tego co obserwuję znikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady. Na pewno wpiszą się na stałe w świąteczne wypiekanie.




Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 130 g mąki migdałowej
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • Do obtoczenia:
  • białko
  • migdały siekane
  • marmolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.





sobota, 19 grudnia 2015

Sałatka śledziowa z groszkiem

Sałatki można przygotowywać przez cały rok. Ale  w okresie świąteczno-noworocznym najlepiej smakują i często je przygotowujemy. Mają też tę zaletę, że można je przygotować wcześniej. Ja mam dla was propozycję na sałatkę z groszkiem ale z płatami marynowanymi. U mnie z matiasów czy słonych śledzi raczej niczego nie znajdziecie, bo po prostu nie lubimy.



Składniki:
  • 3 płaty śledziowe marynowane w occie
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 0,5 jabłka
  • 3-4 łyżki majonez Kielecki
  • 2 łyżki wody z ogórków konserwowych
  • sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z płatów marynowanych zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Jajka, ogórki, jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać wodę z ogórków, majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Włożyć do lodówki by smaki się przegryzły.


piątek, 18 grudnia 2015

Ciasteczka piwoszki

Czasami warto sięgać do starych sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Te mało wymyślne przepisy czasami są dużo lepsze jak te "przekombinowane". Do upieczenia tych ciasteczek potrzeba na ciasto tylko trzy składniki plus marmolada i lukier. A są takie pyszne.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 500 g margaryny
  • 4 szkl mąki pszennej 
  • 0,5 szkl jasnego piwa
  • Do nadzienia:
  • marmolada
  • Lukier:
  • 3-4 łyżki cukru do polew
  • 2-3 łyżki mleka 
Przygotowanie:
Margarynę przekroić na pół i zamrozić. Zamrożoną zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać mąkę , piwo i zagnieść ciasto. ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około 3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek.
Zimne ciasteczka polać lukrem.



                                                                     www.mojpieknystol.pl         
           

czwartek, 17 grudnia 2015

Rogaliki czekoladowe z budyniem

Te małe, kruche i czekoladowe rogaliki z dodatkiem budyniu to przerobiona wersja rogalików waniliowych. Są tak samo pyszne i tak samo szybko znikają.



Składniki:
Przygotowanie:
Z odważonej mąki odjąć 1 łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. 
Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem.
Zimne rogaliki udekorować lukrem.

środa, 16 grudnia 2015

Kapusta z grochem

To kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole. My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami również podaję ją na ciepło.




Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 300 g grochu połówki
  • Zasmażka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Do smaku
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Groch ugotować al dente uważając by go nie rozgotować. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.
Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zasmażkę wlać do kapusty z grochem, wymieszać i zagotować. Podawać na ciepło.


wtorek, 15 grudnia 2015

Kapusta z pieczarkami

Na świątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano by smaki się przegryzły a przed podaniem ponownie podgrzewam i podaję na ciepło.



Składniki:
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Kapustę zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażać do momentu aż odparujemy cały płyn. Na końcu dodać masło podgrzewać jeszcze chwilkę aż pieczarki wchłoną masło i zdjąć z ognia. Ciepłe doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ugotowanej kapusty, wymieszać i doprawić do smaku. Podajemy na ciepło.




poniedziałek, 14 grudnia 2015

Śledź w śmietanie

W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów.


Składniki:
  • 2 płaty marynowane
  • 180 g śmietany 18% gęstej
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 mała cebula
  • ćwiartka jabłka kwaśnego
  • 1-2 łyżki wody z ogórków
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie al dente. Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia.
Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku. Płaty ułożyć na półmisku i polać  przyprawioną śmietaną. Odłożyć do schłodzenia. 
Można również wszystko razem wymieszać.