Jajka z farszem z dodatkiem bobu. Robiłam po raz pierwszy ponieważ w tym roku eksperymentowałam z bobem którego nigdy nie miałam okazji spróbować. Szkoda że wcześniej tego nie zrobiłam.
Składniki:
- 3 szt jajka
- 150 g bób świeży
- mała cebula
- 1- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, odłożyć do wystudzenia i obrać z skorupki uważając żeby nie uszkodzić białka. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie około 10-15 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać z łusek. Jajka przekroić na wzdłuż na połówki, wybrać żółtko. Do żółtek dodać obrany bób i pokrojoną w kostkę i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju, majonez. Za pomocą blendera zmiksować doda i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić białka jajek. Przed podanie posypać posiekanym koperkiem.
Sezon na cukinię trwa, w ogródku co parę dni mam kilka młodych cukinii. A leczo z cukinią bardzo lubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam.
Składniki:
- 450 g cukinii (oczyszczonej)
- 500 g pomidorów
- 400 g papryka czerwona
- 300 g cebula
- 350 g kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 1 szk wody
- sól, pieprz,kucharek do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka.
Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę
umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni
podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory
sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników.
Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody,
dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup
i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie
gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na
gęsto możemy sos zagęścić mąką.
Rewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam.
Składniki:
- Kruche ciasto
- 30 dkg mąki pszennej
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sól szczypta
- Masa serowo śmietankowa
- 200 ml kremówki
- 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g)
- 20 dkg cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 szt jajka
- morele
- borówki amerykańskie
- 50 g płatki migdałów Kresto
Przygotowanie:
Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać
cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko
zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do
tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku
nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić.
Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i
sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać
do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony
letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3
borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do
piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem
górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą
skórką z cytryny.
Mirabelki - nie każdy je zna i nie wszyscy je lubią. Ja lubię je bardzo. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo łatwe do zrobienia odwracane ciasto z tymi małymi żółtymi śliweczkami.
Składniki:
- 180 g margaryny
- 340 g mąki
- 4 szt jajka
- 300 g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru
- mirabelki
Przygotowanie:
Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę.
Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się
składników. Formę do tarty z wyjmowanym dnem na spodzie wyłożyć papierem
do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Na papierze rozsypać 2 łyżki
cukru i ułożyć umyte i wypestkowane mirabelki. Na mirabelki wylać
ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około
45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i po 15 min wyjąć z
formy nie zapominając o odwróceniu ciasta.
Otrzymałam do przetestowania zestaw win Celebro wraz z gadżetami za który bardzo serdecznie dziękuję. Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i
hiszpańskie dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro.
Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów.
Składniki:
2 gruszki
250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO
4 łyżki cukru
3 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek laski wanilii
żurawina staropolska
Sos karmelowy
200 g cukru
150 ml kremówki
Przygotowanie:
Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.
Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.
Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.
Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.
Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską.
Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.
Do deseru podać lampkę francuskiego różowego wina Celebro która podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru.
Do kruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe, wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty.
Składniki:
- Kruche ciasto
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg kokosu Kresto
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sól szczypta
- Krem
- 250 ml zimnej kremówki
- 160 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- maliny
- jeżyny
- borówki
- banan
- brzoskwinia
- kiwi
- winogrona ciemne
- 2 szt polewa do tortów bezbarwna
Przygotowanie:
Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać
cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko
zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i
schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić
wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto w
piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Krem: serek przełożyć do miski i rozmieszać, zimną kremówkę ubić na
sztywno i dodawać po łyżce do serka delikatnie mieszając. Na koniec wlać
rozpuszczoną w 1/4 szklance letnią żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto
wyłożyć krem. Włożyć na 15 min do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce
i polać polewą do tortów. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i
ostudzić. Możemy użyć dowolnych owoców.
Zapraszam dzisiaj na orzeźwiające smoothie z arbuza z dodatkiem limonki. W sklepach mamy jeszcze pyszne i soczyste arbuzy więc warto się pośpieszyć i zrobić. Najlepiej smakuje gdy arbuz jest mocno schłodzony.
Składniki:
- 0,5 kg arbuza czerwonego
- 2 łyżki soku z limonki
- 10 kostek lodu
- limonka i maliny do dekoracji
- ewentualnie cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Wybieramy bardzo dojrzałego arbuza. Wyciągamy wszystkie pestki i kroimy
miąższ na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia z blendera dodajemy sok
z limonki,lód i miksujemy. Rozlewamy do kieliszków, dekorujemy
plasterkiem limonki, kawałkiem arbuza, maliną i listkami mięty. Podajemy
bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli arbuz jest mało słodki możemy
dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
Od firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie.
Składniki:
- 1 szt sałata lodowa
- 1 szt papryka czerwona
- 2 szt pomidory malinówki
- 2 szt ogórka zielonego gruntowego
- 5 szt rzodkiewek
- 100 g jasnych winogron
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,
- ocet winny z czerwonego wina Jamar
Przygotowanie:
Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem, ja nie dodawałam ponieważ wystarczyła słodycz winogron.
Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szk mąki pszennej
- 1 szk mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- Pianka
- 5 białek
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szt budynie waniliowe
- 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso
- 300 g borówki amerykańskiej
- 100 g malin
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na
jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować
wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do
osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z
brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części
ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na
180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana
;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać
tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy,
proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej
rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na
podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko
dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć
ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne
ciasto oprószyć cukrem pudrem.
* inspiracje
stąd
Pieczenie chleba w domu uwielbiam za zapach i smak. Cukinia obrodziła i postanowiłam dodać do chleba. Dodatkowo dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Bardzo lubimy takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie.
Składniki:
- 200 g startej cukinii
- 5 dkg świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 125 ml oleju rzepakowego Rapso
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto
- 2 łyżki siemienia lnianego Kresto
- 0,5 szk ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i
odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i
odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt,
cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i
zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać.
Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do
formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60
minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma
25*10 cm.
Pyszne i pachnące drożdżówki do odrywania na oleju rzepakowym Rapso, Nadzienie z borówek amerykańskich. Na górze pyszna i chrupiąca kruszonka z mielonych orzechów BackMit. Zapraszam.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki maślanki
- 4 łyżki cukru
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 50 ml oleju rzepakowego Rapso
- sól szczypta
- Kruszonka
- 100 g orzechy włoskie tarte BackMit
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 70 g zimnego masła
- Nadzienie
- 300 g borówki amerykańskie
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 mniejsze jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru,
dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do
zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję
waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto
lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z
każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce
borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć
zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na
górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st.
Kruszonka; zimne masło,mąkę,orzechy i cukier zagnieść.
Nadzienie;borówki
wymieszać z mąką i cukrem.
Otrzymałam paczkę produktów do przetestowania. W paczce znalazły się między innymi produkty firmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z dodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso.
Składniki:
- 3 szt piersi z kurczaka mniejsze
- 50 g fasolka szparagowa zielona
- żurawina Kresto
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia Rapso
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z
wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozbić z każdej strony, posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną
roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę
suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i
smażyć na złoto z wszystkich stron na oleju.
Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu.
Składniki:
- 3 żółtka
- 0,5 szk cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 1 szk kremówki zimnej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szk wody
- 3 łyżki likieru kawowego
- 0,5 szk espresso
- biszkopty podłużne
- 200 g borówki amerykańskie
- 3-4 łyżki cukru
- Do dekoracji
- borówki amerykańskie
- maliny
- listki mięty
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek
mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do
uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy
oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią
żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w
espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i
na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do
lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru
kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm.
Mus borówkowy; do
borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu
mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Kto nie lubi piec, może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. To ciasto jest najlepsze na drugi dzień, więc warto zrobić wieczorem żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia.
Składniki:
- 3 szkl mleka
- 3 łyżki kopiaste mąki pszennej
- 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- 3 szt żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 szkl cukru
- 2 szkl kokosu
- 250 g margaryny
- 2 paczki krakersów (Lajkonik)
Przygotowanie:
W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać
mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu
dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5
szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o
wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę
krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część
kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół
szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto
odłożyć w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy
zmiękną.
Lekki deser na kremie z mąki kukurydzianej z dodatkiem borówki amerykańskiej i pokruszonych ciasteczek maślanych.
Składniki:
- 0,5 szk cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szk mleka
- 3 żółtka
- laska wanilii
- sól szczypta
- 200 ml kremówki
- 250 g borówki amerykańskiej
- 3-4 łyżki cukru
- 150 g ciasteczka owsiane
Przygotowanie:
Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane
ziarenka z laski wanilii wlać mleko i całość wymieszać. Mieszając
doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka, dodać 2 łyżki gorącej masy
energicznie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Masę mieszając gotować
około 2 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał
kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać
porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka
maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić.
Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.