- Mokre składniki:
- 150 ml puree z gotowanych buraczków
- 200 ml oleju
- 250 ml mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Suche składniki:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kawy inki
- 100 g gorzkiej czekolady
- Polewa czekoladowa:
- 60 g margaryny
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- posiekane pistacje
- posypka czekoladowa
W jednym naczyniu zmiksować mokre składniki. W drugim trochę większym naczyniu wymieszać suche składniki. Do suchych składników wlać mokre zmiksować do połączenia się składników i na końcu wsypać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut do suchego patyczka.
Ja moje ciasto po przestudzeniu zapakowałam próżniowo w zgrzewarce FoodSaver i przechowywałam przez 4 dni. Przed podaniem przekroiłam ciasto wzdłuż posmarowałam powidłami, polałam polewą, posypałam pistacjami i posypką czekoladową.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście.
Informacje o zgrzewarce:
Produkty zapakowane próżniowo zgrzewarkami FoodSaver pozwalają na dłużej zachować świeżość produktom. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkty zostają szczelnie zamknięte, dzięki czemu wielokrotnie wydłuża się ich okres przechowywania nawet do 5 razy dłużej. Zapakowane produkty chronione są przed rozwojem bakterii, nie obsychają, dłużej zachowują swój smak, zapach, świeżość, wartości odżywcze i co ważne produkty nie wchłaniają innych aromatów.
Pakowanie próżniowe jest idealne do każdego rodzaju żywności.
Możemy pakować mięso, warzywa, owoce, sosy, zupy, sery, ciasta, pieczywo a także produkty suche takie jak kasze, płatki czy bakalie.
Dzięki próżniowemu pakowaniu zaoszczędzimy też sporo miejsca w lodówce czy zamrażarce.
Zgrzewarka FoodSaver FFS005x ma świetny design, dzięki czemu będzie rewelacyjnie wyglądać w każdej kuchni. Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne. Urządzenie korzysta z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych. Zgrzewarka jest kompatybilna ze wszystkimi akcesoriami FoodSaver.
- Pakowanie próżniowe i zgrzewanie
- Łatwy mechanizm zamykania: na zatrzask
- Kontrolki LED
- Tryb zgrzewania
- Tryb pakowania produktów wilgotnych/suchych
- Funkcja pulsacyjna dla delikatnych produktów
- 3 poziomy prędkości
- Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna
- Wyjmowana tacka nadająca się do mycia w zmywarce
- Moc: 140 W
- Przepływ powietrza: 4,7 l/min
- Ciśnienie pompy próżniowej: do -0,5 bar
- Ciśnienie próżni w worku: do -0,8 bar
- Waga: 3,3 kg
- Wymiary: 410 mm x 100 mm x 220 mm
W opakowaniu
- Zgrzewarka próżniowa FFS005x
- 5 worków x 0.94 L
- 5 worków x 3.78 L
- 1 folia do próżniowego pakowania rolka 28 cm x 3 m
- 1 pojemnik do pakowania próżniowego
- 1 wężyk do odsysania powietrza z pojemników FoodSaver®
- Instrukcja w języku polskim
Pytanie czy warto zainwestować i kupić zgrzewarkę próżniową?
Zdecydowanie tak. Dopóki nie miałam i nie korzystałam nie wiedziałam co tracę. Od teraz wyjazdy na wycieczki plenerowe nie będą problemem, bo mam sprzęt, dzięki któremu bezpiecznie zapakuję jedzenie. Pakując produkty zaoszczędziłam sporo miejsca w lodówce i zamrażarce. I najważniejsze, co zauważyłam to marnuję mniej jedzenia.