Składniki:
- Makowiec:
- 250 g suchego maku
- 250 g masła
- 2 szkl cukru pudru
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 9 jajek L
- 10 łyżek kaszy manny
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g bakalii - orzechy włoskie, migdały płatki, rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 600 g obranych jabłek
- Polewa:
- 60 g margaryny
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
- orzechy włoskie i migdały płatki do posypania
Mak zalać wrzątkiem, przykryć, zostawić kilka godzin a najlepiej na całą noc by napęczniał. Mak przelać na sitko, dobrze odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Dodać esencję waniliową, olejek, kaszę, proszek do pieczenia, mak i nadal ucierać. Wsypać bakalie dodać jabłka i tu już wymieszać masę ręcznie. Ubić białka na sztywno przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 33*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Stella. Wylać masę i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55-60 minut przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Ciasto po wyjęciu ostudzić.
Polewa:
Margarynę rozpuści nie gotować. Zdjąć z ognia dodać cukier puder, wodę, kakao i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężec wylać na górę i posypać orzechami i migdałami. Odłożyć w chłodne miejsce by polewa stężała.