Składniki:
- Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szk cukru
- 3/4 szk mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa galaretkowa
- 2 szt galaretka truskawkowa
- 0,5 kg truskawki
- truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.
Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka biszkoptu przekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy do całkowitego stężenia.Podajemy udekorowane owocami i oprószone cukrem pudrem.
Blacha na biszkopt 34*25 cm Forma keksówka 30*12 cm.