Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti Malma
- 2 mniejsze ugotowane buraczki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
- pieprz
- parmezan
Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto z buraczków i wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.