Czy u was to też obowiązkowy wypiek w sezonie? Ja piekę drożdżowe ze śliwkami co najmniej kilka razy w sezonie. Do tego kubek mleka, kawa lub herbata w zależności co kto lubi. Najlepsza drożdżówka jest w tym samym dniu i nie może zabraknąć chrupiącej kruszonki.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki soli
- 90 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 4 szklanki mąki pszennej
- śliwki około 1kg
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki, w kruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić na około 10-15 min aż zrobić się rozczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Wbić jajko dodać żółtka, sól, cukry i rozpocząć miksowanie. Wlać rozczyn i miksować do połączenia się składników. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż składniki dobrze się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i pozbywamy się pestek oraz przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę przekładamy do misy zagniatamy i formujemy miedzy palcami na kruszonkę. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta wkładamy do lodówki.
Blachę o wymiarach 40*30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na całej blaszce. Układamy śliwki skórką do dołu posypujemy kruszonką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy temperaturę na 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.
Zimną drożdżówkę możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Puszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu.
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 6 łyżek kopiastych mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa kokosowa:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 300 ml mleka 3,2%
- 400 g wiórków kokosowych
- 6 łyżek kaszy manny
- 180 g cukru
- 200 g masła
- Polewa czekoladowa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż uzyskując dwa blaty biszkoptu.
Masa kokosowa:
Mleko kokosowe i zwykłe przelewamy do garnka wsypujemy cukier, kaszę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy miękkie pokrojone w kostkę masło, mieszamy i gotujemy aż masło całkowicie się rozpuści.
Cały czas mieszamy by masa nam się nie przypaliła.
Gorącą masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym cieniutko dżemem biszkopcie.
Gotowe ciasto odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce.
Do tego ciasta możecie wykorzystać wszystkie sezonowe owoce i zawsze będzie pyszne. Jest to szybkie i proste do zrobienia ciasto. Ja korzystam z niego bardzo często i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi się nie udało.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru w wanilią
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl maślanki *
- 3/4 szkl oleju
- śliwki
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Zmniejszyć obroty miksera i miksując wlewać powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
* Szklanka o pojemności 250 ml.
Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny, brzoskwinie, agrest itp.
To już ostatni chyba przepis na przetwory w tym roku a jest to galaretka z malin. Oprócz tej robiłam również galaretkę z jeżyn. W tym roku to u mnie hity i mimo iż daleko do jesieni czy zimy znikają one bardzo szybko ze spiżarni. W przyszłym roku na pewno będę musiała zrobić jeszcze więcej.
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,5 szkl wody
- 300 g cukru
- 10 g pektyny
Przygotowanie:
Maliny przepłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać wodę dodać maliny, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 min, aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn, który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę malinową przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni.
W tym roku mam wyjątkowo dużo jeżyn. Szkoda by się zmarnowały więc jakoś trzeba je zagospodarować i zrobić zapasy na zimę. Po raz pierwszy zrobiłam z jeżyn dżem a w zasadzie można powiedzieć galaretkę. Przetarłam jeżyny przez gęste sitko przez co pozbyłam się wszystkich ziarenek i uzyskałam idealną galaretkę. Palce lizać.
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 szkl wody
- 300 g cukru
- 10 g pektyny
Przygotowanie:
Jeżyny przepłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Do garnka wlać wodę dodać jeżyny doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 min aż jeżyny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni.