To, że lubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint. Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino to w atrakcyjnej cenie można kupić na WYBIERAMWINO.PL. Oprócz tego znajdziecie tam szeroki wybór z 23 krajów win słodkich, półsłodkich, wytrawnych, półwytrawnych także tych, które polecają znani kucharze. Dla moich czytelników mam świetną ofertę a mianowicie 15% zniżki z kodem rabatowym WINO15. Zachęcam Was do skorzystania z tej oferty tym bardziej, że mają atrakcyjne ceny a po rabacie to już wyjątkowo korzystna oferta.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
- 5 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 100 ml syropu z brzoskwiń
- 400 ml mleka
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka brzoskwiń
- 250 g masła
- 25 g gorzkiej czekolady 80%
- 10 g masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Blat kokosowy:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt 25-36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę kokosową. Piec około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować blenderem. Resztę mleka, syrop z brzoskwiń, cukry zagotować. Wlać zmiksowane żółtka i ponownie zagotować cały czas mieszając by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na samym końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Krem rozsmarować na biszkopcie przykryć blatem kokosowym.
Masło i mleko podgrzać wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać po blacie kokosowym.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin by krem stężał.
Zapraszam na zakupy w WYBIERAMWINO.PL