poniedziałek, 1 marca 2021

Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

To, że lubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint. Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino to w atrakcyjnej cenie można kupić na WYBIERAMWINO.PL. Oprócz tego znajdziecie tam szeroki wybór z 23 krajów win słodkich, półsłodkich, wytrawnych,  półwytrawnych także tych, które polecają znani kucharze. Dla moich czytelników mam świetną ofertę a mianowicie 15% zniżki z kodem rabatowym WINO15. Zachęcam Was do skorzystania z tej oferty tym bardziej, że mają atrakcyjne ceny a po rabacie to już wyjątkowo korzystna oferta.



 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 Blat kokosowy:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  

Krem budyniowy:

  • 100 ml syropu z brzoskwiń
  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 250 g masła
Polewa:
  • 25 g gorzkiej czekolady 80%
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka 

Przygotowanie:

Biszkopt: 

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

Blat kokosowy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt  25-36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę kokosową. Piec około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.

Krem budyniowy:

Odlać pół szklanki mleka. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować blenderem. Resztę mleka, syrop z brzoskwiń, cukry zagotować. Wlać zmiksowane żółtka i ponownie zagotować cały czas mieszając by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na samym końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Krem rozsmarować na biszkopcie przykryć blatem kokosowym. 

Masło i mleko podgrzać wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać po blacie kokosowym.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin by krem stężał.

 


 Zapraszam na zakupy w WYBIERAMWINO.PL