Zapraszam na surówkę z białej kapusty klik.
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- Zalewa:
- 1 szkl wody mineralnej gazowanej
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1/4 szkl octu 10%
- 1 łyżka soli morskiej
- ewentualnie trochę pieprzu
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i przełożyć do miski.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2-3 godziny pamiętając by od czasu do czasu surówkę przemieszać.
Można surówkę zrobić dzień wcześniej. A jeśli nie zjemy to przełożyć surówkę do słoików, włożyć do lodówki. Możną ją przechowywać nawet przez 5-6 dni a nadal będzie smaczna.
Alu :) korzystałyśmy z tego samego warzywa. ja kocham ją za kolor:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie. Ja lubię za smak i kolor ale nie lubię jej robić zdjęć. :)
Usuńno i już zalewą zalać kapustę ? i nic więcej do nie się nie daje? to po co czekać 3-4 godz. jak można kupić w słoiku już gotową w zalewie,szkoda czas,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo i już. A kup sobie w słoiku kto ci broni.
Usuńw słoiku kupisz pasteryzowaną a to już nie to samo
Usuńswoje zawsze lepsze niz kupowane!!!
UsuńBzdura!! ta gotowa to już chemią nafaszerowana. Ma zupełnie inny smak niż robiona samemu. W sumie jak ktoś chce to nic nie musi robić, bo wszystko kupi gotowa ale z pewnością nie to samo i zupełnie inny smak.
Usuńczy tą zalewę przegotować czy tylko wlać ?
OdpowiedzUsuńWymieszać i wlać. Nie gotujemy.
UsuńJa zawsze do surowki po chińsku doprowadzam do wrzenia zalewe i wylewam na kapustę. Polecam ten sposób. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZawsze chwilę gotuję
UsuńWtedy jest miększa. A w lodówce w słoiku nawet i dwa tygodnie postoi.
A czy w słoiki można ją zapasteryzować by w zimie można było podać?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, nie mam pojęcia czy się sprawdzi.
OdpowiedzUsuńSuper suroweczka bardzo smaczna polecam
OdpowiedzUsuń