To ciasto jest tak łatwe do zrobienia, że nie może się nie udać. Ale mimo swojej prostoty w smaku powala na kolana. My bardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari. Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało.
Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 3 jajka
- Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: W jednym naczyniu wymieszać suche składniki w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasto za mocno się nie napowietrzyło. 3/4 ciasta wylać do formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.
Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier,kokos i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje.
Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji, wylać resztę ciasta równomiernie rozsmarować na kokosie i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.
Przepis od Beaty Niebo na talerzu.
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf