To jest babka którą najbardziej lubię. Jest wilgotna na zewnątrz i w środku. Dodatek adwokatu sprawia że babka ma bardzo ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 100 ml oleju rzepakowego Rapso
- 100 ml adwokatu
- 1,5 szk cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 1/4 szk mąki pszennej
- 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę, olej, adwokat, cukier,
cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu
około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie
masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno,
delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w
160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę
posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie
forma silikonowa o średnicy 22 cm.
*Jeśli odlana masa przed polaniem będzie gęsta i "scukrzona" proponuję ją lekko podgrzać i wtedy polać gorącą babkę.
Bardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 jabłko
- 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto
- 10 cm pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka masła
- sól ziołowa
- pieprz kolorowy
- sól
- 1 szk bulionu warzywnego
- mąka do obtoczenia
- olej
Przygotowanie:
Piersi oczyścić i umyć, odciąć polędwiczki. Nożem ostrożnie zrobić kieszonkę w każdej piersi. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron solą, solą ziołową i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min.
Farsz:
Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości.
Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku.
Składniki:
- Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek (obranych)
- 2 szk wody
- 0,5 szk cukru cynamonowego
- 0,5 szk cukru
- 50 g margaryny lub masła
- 2 budynie śmietankowe
- Bita śmietana
- 500 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szk wody
- przyprawa do kawy i deserów
Przygotowanie:
Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru
i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa
będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami
do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na
blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20
min.
Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne,
przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1
szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek.
Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i
gorące wylać na zimny biszkopt.
Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder ,
esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać
do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka.
Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.
Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie.
Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szk cukru
- 0,5 szk cukru cynamonowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szk mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku
- 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso
- 200 g startej cukinii
- dżem brzoskwiniowy (280 g)
- galaretka brzoskwiniowa
- 200 ml kremówka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szt śmietan fix
Przygotowanie:
Do naczynia z robota wbić jajka,
dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać
przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać
obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do
tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika
na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i
ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3
łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać
tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną.
Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej
spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie.
Składniki:
- 1 szt polędwiczka wieprzowa
- Marynata
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki soli z ziołami
- 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- Nadzienie:
- 200 g szpinak mrożony z śmietaną
- 6 szt pomidory suszone
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
- Do smażenia
- 2 łyżki oleju
- 1.5 łyżki masła
- 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro
- 100 ml bulionu warzywnego
- 250 ml kremówki
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać.
Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca,
rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę
posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na
3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z
nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do
smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć
szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance
roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich
stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i
odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać
śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia
sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać
pokrojoną natką pietruszki.
Pyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka.
Składniki:
- 200 g margaryny
- 350 g mąka pszenna
- 150 g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Nadzienie
- 1 kg jabłek (po obraniu)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny
włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna
powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i
schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części.
Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o
średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min.
Wyjąć i ostudzić.
Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć
trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao.
Piec 1 godzinę w 180 st.
Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka
pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon,
cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół
godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić.
Składniki:
- 4 białka
- 1 szk cukru drobnego
- 1 łyżeczka octu winnego Jamar
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 ml kremówki
- 1 szt śmietan fix
- mandarynki w puszce
Przygotowanie:
Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć bezę górą do dołu. Pozostawić do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.
Zupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystycznego smaku. Dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 450 g cukinii (oczyszczonej)
- 70 g ziemniaków
- 1 jabłko mniejsze
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli mniejszej
- kawałek kalafiora
- kawałek pietruszki
- 1 łyżka masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- do smaku
- sól
- sól ziołowa
- imbir
- curry
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Cukinię oczyścić z nasion (zostawić
skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę, czosnek, pietruszkę
umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i
zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora,
jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i
gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem.
Doprawić do smaku.
Pyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało.
Składniki:
- pierś z kurczaka większa 1 szt
- ser żółty 1 plaster
- suszone pomidory 3 szt
- ciasto francuskie 1 szt
- sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku
- jajko do posmarowania
- ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Pierś oczyścić, umyć i
osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem,
papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w
roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą
pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na
piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami
słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku
do 200 st około 40 min. Jeżeli ciasto francuskie będzie się z góry za
mocno przypiekać przykryć papierem do pieczenia.
Coś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szk wody
- 1,5 szk cukru
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 szk mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 6 gruszek
- żurawina Kresto
Przygotowanie:
Margarynę, wodę, cukier i kakao
zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i
wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do
masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie
wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm
wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione
żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto
oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z
skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną. Jeśli mamy twarde gruszki
przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli
tortownica silikonowa to tylko wysmarować dno.
Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki
- 0,5 czerstwej bułki
- 0,5 szk mleka
- 1 jajko
- 0,5 cebuli
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów całych Pudliszki
- 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i z dodatkiem sosu beszamelowego przez co zapiekanka nie jest zbyt sucha.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 cebula mniejsza
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- majeranek
- Sos beszamelowy:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1,5 szkl mleka
- sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
- 300 g makaronu świderki
- 300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 minut do częściowego odparowania płynów.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.
Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 20 minut.
Zapraszam na pyszne "ziemniaczki księżnej". Proponuję podać je na uroczystościach rodzinny jak i na niedzielny obiad a z pewnością zaskoczycie gości. Są delikatne, mięciutkie i puszyste. Jednym słowem rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w
osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko,
żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać
masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko
lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut.
W okresie jesiennym, który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywno-drobiowego
- 8 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 mniejsza marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 100 g serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- płatki migdałów Kresto
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W
garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu
do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do
miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na
mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się
serka. Zupę doprawić do smaku. Podać z grzankami i płatkami.
Na maśle podsmażyć pokrojony chleb w kostkę na złote grzanki.
Migdały podprażyć na suchej patelni.
Jesienią taka pyszna i aromatyczna zupka z dodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej, że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podana z makaronem, pycha.
Składniki:
- 300g grzybów leśnych (borowiki i maślaki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 18 %
- sól, pieprz do smaku
- mąka do zagęszczenia
- 100 g makaronu łazanki
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić, zalać
woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki,
cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać
pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać
liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z
podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie
łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w
zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente.
Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.