niedziela, 27 października 2013

Babka adwokatowa

To jest babka którą najbardziej lubię. Jest wilgotna na zewnątrz i w środku. Dodatek adwokatu sprawia że babka ma bardzo ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna.



Składniki:


  • 250 g margaryny
  • 100 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 100 ml adwokatu
  • 1,5 szk cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 1/4 szk mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie forma silikonowa o średnicy 22 cm.
*Jeśli odlana masa przed polaniem będzie gęsta i "scukrzona" proponuję ją lekko podgrzać i wtedy polać gorącą babkę.


 


środa, 23 października 2013

Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną

Bardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam.



Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto
  • 10 cm pora 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 1 szk bulionu warzywnego
  • mąka do obtoczenia
  • olej 
Przygotowanie:
 Piersi oczyścić i umyć, odciąć polędwiczki. Nożem ostrożnie zrobić kieszonkę w każdej piersi. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron solą, solą ziołową  i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min.
Farsz:
Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości.



niedziela, 20 października 2013

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek (obranych)
  • 2 szk wody
  • 0,5 szk cukru cynamonowego
  • 0,5 szk cukru
  •   50 g margaryny lub masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • Bita śmietana
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szk wody
  • przyprawa do kawy i deserów
Przygotowanie:
 Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min.
 Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. 
Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.



czwartek, 17 października 2013

Torcik cukiniowy

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie.



Składniki:


  • 3 jajka
  • 0,5 szk cukru
  • 0,5 szk cukru cynamonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso
  • 200 g startej cukinii
  • dżem brzoskwiniowy (280 g)
  • galaretka brzoskwiniowa
  • 200 ml kremówka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt śmietan fix
Przygotowanie:

Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.



poniedziałek, 14 października 2013

Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie.



Składniki:


  • 1 szt polędwiczka wieprzowa
  • Marynata
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki soli z ziołami
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • Nadzienie:
  • 200 g szpinak mrożony z śmietaną
  • 6 szt pomidory suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • Do smażenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1.5 łyżki masła
  • 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml kremówki
Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać pokrojoną natką pietruszki.

niedziela, 13 października 2013

Szarlotka na kruchym spodzie

Pyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona  kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka.



Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 350 g mąka pszenna
  • 150 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Nadzienie
  • 1 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
 Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia i jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st. 
Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Jeśli jabłka puszczą sok odlać. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

piątek, 11 października 2013

Rolada bezowa z mandarynkami

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić.




Składniki:
  • 4 białka
  • 1 szk cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu winnego Jamar
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml kremówki
  • 1 szt śmietan fix
  • mandarynki w puszce
Przygotowanie:
 Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć bezę górą do dołu. Pozostawić do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.





czwartek, 10 października 2013

Zupa z cukini z jabłkiem

Zupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystycznego smaku. Dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania.


Składniki:
  • 450 g cukinii (oczyszczonej)
  • 70 g ziemniaków
  • 1 jabłko mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli mniejszej
  • kawałek kalafiora
  • kawałek pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • do smaku
  • sól
  • sól ziołowa
  • imbir
  • curry
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:

Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę, czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku.

środa, 9 października 2013

Pierś w cieście francuskim

Pyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało.


Składniki:

  • pierś z kurczaka większa 1 szt
  • ser żółty 1 plaster
  • suszone pomidory 3 szt
  • ciasto francuskie 1 szt
  • sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku
  • jajko do posmarowania
  • ziarna słonecznika
Przygotowanie:
 
Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st około 40 min. Jeżeli ciasto francuskie będzie się z góry za mocno przypiekać przykryć papierem do pieczenia.


poniedziałek, 7 października 2013

Czekoladowe z gruszkami i żurawiną

Coś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem.



Składniki:


  • 1 kostka margaryny
  • 1 szk wody
  • 1,5 szk cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 szk mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 6 gruszek
  • żurawina Kresto
Przygotowanie:
 
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Ułożyć gruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną. Jeśli mamy twarde gruszki przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli tortownica silikonowa to tylko wysmarować dno.




sobota, 5 października 2013

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem.


Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 0,5 czerstwej bułki
  • 0,5 szk mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 cebuli
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów całych Pudliszki
  • 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
 Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i  dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać.






piątek, 4 października 2013

Zapiekanka mięsno makaronowa

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i z dodatkiem sosu beszamelowego przez co zapiekanka nie jest zbyt sucha.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebula mniejsza
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  •  papryka słodka
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szkl mleka
  • sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć  i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość  wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 minut do częściowego odparowania płynów.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.
Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 20 minut.



czwartek, 3 października 2013

Ziemniaki księżnej

Zapraszam na pyszne "ziemniaczki księżnej". Proponuję podać je na uroczystościach rodzinny jak i na niedzielny obiad a z pewnością zaskoczycie gości. Są delikatne, mięciutkie i puszyste. Jednym słowem rozpływają się w ustach.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut.





środa, 2 października 2013

Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami


W okresie jesiennym, który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.



Składniki:
  • 700 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mniejsza marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • płatki migdałów Kresto
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać  z grzankami i płatkami.
Na maśle podsmażyć pokrojony chleb w kostkę na złote grzanki.
Migdały podprażyć na suchej patelni.












wtorek, 1 października 2013

Zupa grzybowa z łazankami

Jesienią taka pyszna i aromatyczna zupka z dodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej, że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podana z makaronem, pycha.


Składniki:
  • 300g grzybów leśnych (borowiki i maślaki)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do zagęszczenia
  • 100 g makaronu łazanki
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Dodać makaron ugotowany w osolonej wodzie al dente. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.