Składniki:
- łopatka 0,5 kg
- boczek świeży 0,5 kg
- wołowe 0,3 kg
- wątróbka drobiowa 0,2 kg
- ćwiartka z kurczaka 1 szt
- grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt
- marchewka 1 szt
- pietruszka 1 szt
- seler kawałek
- cebula 0,5 szt
- liść laurowy 4 szt
- ziele angielskie 6 szt
- pieprz cały 0,5 łyżeczki
- sól 4 łyżeczki
- dodatkowo do smaku
- gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
- pieprz mielony 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
- sól
- jajka 2 szt
- kasza manna 2 łyżki
Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma 32*11 cm.