Pyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 50 g kokosu
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 1/2 kieliszka spirytusu
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Lukier
- sok z połówki cytryny
- cukier puder
- olej do smażenia
- kokos do posypania
- krem kokosowy ala nutella
Przygotowanie:
Do naczynia wlać szklankę letniego
mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą
mąkę, kokos, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję
waniliową. Przerobić ciasto, dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak
długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20
min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o
średnicy około 5 cm. Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego
podrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i
odsączyć na ręczniku papierowym.
Krem kokosowy rozmieszać i za pomocą
rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki z boku wciskając do środka krem. Ciepłe pączki
polukrować i posypać kokosem.
Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru,
aż uzyskamy lejący lukier.