Podchodziłam do tych ciasteczek z duszą na ramieniu. Bałam się co z tego ciasta wyjdzie. Czy mi się ciasteczka nie rozpłyną czy za mocno się nie zdeformują czy będą smaczne. No i muszę powiedzieć, że wszystkie moje obawy były niepotrzebne. Ciasteczka palce lizać.
Porcelana Bogucice z kolekcji Flisty i Swietłana.
Składniki:
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 400 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło z cukrem utrzeć do białości. Wsypać przesiane mąki i zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie kuleczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić palcem dołek. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20 minut.
Moje ciasteczka pieczone w piekarniku Elektrolux EZF5C50V. Można ciasteczka przed pieczeniem nadziewać marmoladą lub po upieczeniu nadziewać dowolnym krem. Ja nadziewałam po upieczeniu i ostudzeniu kremem truflowym z tego przepisu.
Jedną z ulubionych ryb w naszym domu jest świeży pstrąg. Mam możliwość kupienia pstrągów bezpośrednio z hodowli więc z tego korzystam bo świeższej rybki nie kupię. Samo pieczenie pstrągów w piekarniku trwa dosyć krótko a jak jeszcze dołożymy do nich ulubione warzywa to z przygotowaniem obiadu zmieścimy się w godzinkę. Od jakiegoś czasu mam okazję testować nowy piekarnik Elektrolux EZF5C50V i to właśnie w nim były pieczone pstrągi. Razem z pstrągami piekłam też frytki więc tu skorzystałam z funkcji termoobiegu. W efekcie końcowym miałam rumiane frytki i równomiernie upieczone pstrągi.
Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- 1 marchewka
- 1 młoda żółta cukinia
- 1 spora garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 główka czosnku
- Do środka
- po 2 plasterki cytryny
- po 1 ząbku czosnku
- kilka gałązek zielonego koperku
- Do posmarowania
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte pstrągi z jednej strony ponacinać z góry. Masło roztopić dodać drobno posiekany ząbek czosnku i wymieszać. Pstrągi w środku posolić i popieprzyć. Włożyć do środka po rozgniecionym ząbku czosnku, kilka gałązek koperku i po 2 plasterki cytryny. Ułożyć pstrągi w lekko posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Dodać oczyszczone i pokrojone warzywa. Pstrągi posmarować z wierzchu masłem, doprawić solą i pieprzem i ułożyć kilka gałązek koperku. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni i piec około 20-30 minut w zależności od wielkości pstrągów.