czwartek, 13 czerwca 2019

Omlet z szynką i nowalijkami

Taki wypasiony omlet z pewnością sprawdzi się na śniadanie. Dostarczymy do organizmu sporej dawki odżywczej, którą spożytkujemy w ciągu dnia. By zrobić omlet potrzebna też jest oczywiście dobra patelnia, która nie przywiera i równomiernie rozprowadza ciepło podczas smażenia. Ja taką patelnie posiadam jest to patelnia stalowa Zwilling, którą oczywiście w pełni wam polecam. Ktoś powie, że droga. Owszem spory wydatek ale taka patelnia z pewnością będzie służyć nam na długie lata.







Składniki:
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 2 plasterki chudej szynki
  • Dodatki:
  • sałata masłowa
  • ogórek zielony
  • rzodkiewki
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka wbić do naczynia wlać mleko doprawić solą, pieprzem i wymieszać widelcem. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną i posypać szynką pokrojoną w paski. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty. Można z góry przykryć pokrywką, żeby się masa szybciej ścięła. Omlet za pomocą płaskiej szpatułki odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Gotowy omlet przełożyć na talerz na połowie ułożyć warzywa i złożyć na pół. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.