Kiedy ciężko podjąć ostateczną decyzję, czy bardziej kocha się czekoladowe brownie, czy też sernik-mamy dla Was gotowe rozwiązanie. Czekoladowy sernik to połączenie mocno kakaowego spodu z delikatnym i kremowym twarogiem, którego musicie spróbować.
Spód:
- 100 g masła
- 3/4 szklanki
cukru
- 300 g czekolady
gorzkiej
- 4 jajka
- 50 g kakao
- 100 g mąki pszennej
Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do całkowitego upłynnienia czekolady. W osobnej misie ubić jajka wraz z dodawanym stopniowo cukrem. Gdy piana podwoi swoją objętość przelewamy ciepłą-ale nie gorącą!- czekoladę i zmniejszamy obroty miksera. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy przesiane kakao z mąką. Krótko mieszamy. Przelewamy do tortownicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10/12 minut.
Sernik:
600 g twarogu
100 g cukru
1 budyń czekoladowy
300 ml śmietanki 30%
3 jajka
Jajka ubić z cukrem. Dodać po łyżce twaróg, a na koniec wlać śmietankę. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, wsypujemy budyń i krótko mieszamy. Całą masę wylewamy na podpieczony spód brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i pieczemy ok. 45 min, pilnując, aby wierzch ciasta był ścięty. Smacznego!
Po więcej pomysłów na sernik zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany
z Funduszu Promocji Mleka