Składniki:
- Biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa sernikowa
- sernik jogurtowy na zimno Dr. Oetkera
- 2 galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera
- brzoskwinie w puszce
- borówki amerykańskie do dekoracji
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Odłożyć 3 połówki do dekoracji, resztę pokroić w kostkę .
1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu ostudzić i wylać do tortownicy o średnicy 16 cm. Dodać pokrojone brzoskwinie i odłożyć do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wlać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca ostudzić.
Przygotować sernik jogurtowy wg przepisu na opakowaniu w wersji z jogurtem naturalnym. Część masy wyłożyć na biszkopt, położyć na środek galaretkę z brzoskwiniami i wyłożyć resztę masy. Górę wyrównać i odłożyć do stężenia.
2 galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć udekorować górę sernika brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi i zalać galaretką. Ponownie odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc.