niedziela, 28 sierpnia 2022

Racuchy na kefirze z jabłkami

 Wkrótce w naszych sadach i ogrodach będziemy mieli pyszne i soczyste jabłka. Bywa tak, że jak nam spadają to mamy brak pomysłów na ich wykorzystanie więc ja spieszę wam z pomocą i proponuję pyszne, chrupiące racuchy z jabłkami. Zrobicie je bardzo szybko, ale ciasto potrzebuje pół godziny do odstania. Do ciasta użyłam mąki luksusowej typ 480, która idealnie nadaje się do takich dań. W mąki i inne produkty Polskie Młyny możecie się zaopatrzyć nie wychodząc z domu tutaj.




Składniki:

  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki uniwersalnej T480 
  • 50 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 350 g jabłek (po obraniu)
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Kefir i jajka zmiksować. Mąki, sodę i cukier wymieszać. Dodawać porcjami do kefiru i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać pokroić w cienkie ćwierć plasterki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na gorącym oleju niewielki racuchy. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać od razu po usmażeniu oprószone cukrem pudrem.






niedziela, 21 sierpnia 2022

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

 Które krokiety według was są najlepsze? U nas na pierwszym miejscu są krokiety z pieczarkami i dużą ilością żółtego sera. Kiedyś gdy byłam na etapie poznania najlepszego przepisu na naleśniki to nie lubiłam za bardzo robić krokietów bo ich przygotowanie niestety jest czasochłonne. A najdłużej u mnie zawsze trwało smażenie naleśników. Teraz mam fajny przepis i smażenie naleśników to już czysta przyjemność. Do ciasta oczywiście potrzebna jest dobra mąka. Tym razem użyłam Mąka Szymanowska Uniwersalna Typ 480. Mąki oraz inne produkty Polskie Młyny możecie zamówić w sklepie internetowym.




Składniki:
  • Ciasto na naleśniki:
  • 3 jajka
  • 750 ml mleka
  • 300 g Mąka Szymanowska Uniwersalna typ 480
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 2 średnie cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 300 g żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • Do panierowania:
  • jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko i odstawić na około pół godziny. Upiec naleśniki.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i całość podsmażać do odparowania płynu. Zdjąć z ognia przestudzić. Dodać natkę pietruszki, ser starty na dużych oczkach wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć.
Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoto.
Do krokietów oczywiście najlepszy jest  czerwony barszczyk.