Które krokiety według was są najlepsze? U nas na pierwszym miejscu są krokiety z pieczarkami i dużą ilością żółtego sera. Kiedyś gdy byłam na etapie poznania najlepszego przepisu na naleśniki to nie lubiłam za bardzo robić krokietów bo ich przygotowanie niestety jest czasochłonne. A najdłużej u mnie zawsze trwało smażenie naleśników. Teraz mam fajny przepis i smażenie naleśników to już czysta przyjemność. Do ciasta oczywiście potrzebna jest dobra mąka. Tym razem użyłam Mąka Szymanowska Uniwersalna Typ 480. Mąki oraz inne produkty Polskie Młyny możecie zamówić w sklepie internetowym.
Składniki:
- Ciasto na naleśniki:
- 3 jajka
- 750 ml mleka
- 300 g Mąka Szymanowska Uniwersalna typ 480
- szczypta soli
- Farsz:
- 2 średnie cebule
- 1 kg pieczarek
- 300 g żółtego sera
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- Do panierowania:
- jajka, bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko i odstawić na około pół godziny. Upiec naleśniki.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i całość podsmażać do odparowania płynu. Zdjąć z ognia przestudzić. Dodać natkę pietruszki, ser starty na dużych oczkach wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć.
Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoto.
Do krokietów oczywiście najlepszy jest czerwony barszczyk.