Składniki:
- Ciasto kruche
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Masa serowo-borówkowa
- 400 g borówki amerykańskiej
- 350 serka z wiaderka
- 150 g jogurtu naturalnego (gęsty)
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szt żelatyna fix-deserowa
- Bita śmietana
- 200 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić masą serowo borówkową i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki na każdej babeczce zrobić kleks z bitej śmietany. Masa serowo borówkowa Borówki z sokiem cytryny i cukrem pudrem zmiksować na mus. Serek z jogurtem naturalnym rozmieszać trzepaczką na gładką masę.Dodać sos borówkowy i wymieszać. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu wlać do masy serowo borówkowej i wymieszać. Masę włożyć do lodówki jak zacznie tężeć napełnić kruche babeczki i pozostawić do stężenia masy. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.