Składniki:
- Biszkopt orzechowy:*
- 8 jajek L
- 8 łyżek cukru
- 200 g orzechów włoskich mielonych
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kaszy manny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić.
Witam wyglada super i pewnie tak smakuje ale mam pytanie czy zamiast proszku mozna dac zamiennik sode lub drozdze suszone,Pozdrawiam i prosze o odpowwiedz w miare mozliwosci. Renata
OdpowiedzUsuńDrożdże absolutnie a soda też nie. Ale można ewentualnie proszek do pieczenia pominąć.
UsuńWłaśnie chciałam o to zapytać :) Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź.
UsuńZastanawia mnie co z tą bułką tartą? Dodałam do orzechów ;)
UsuńDobrze zrobiłaś, już poprawiłam.
Usuńmm orzechowy ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńo proszę, takiego jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam z pani przepisu ten biszkopt. Wyszedł identyczny. Rewelacja 😆. W smaku nie wiem bo jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
UsuńWlasnie się piecze :) bedzie torcik dla syna na 15 urodzinki .przełożę bitą smietaną ze słonym karmelem
OdpowiedzUsuńCzy musi być dodana kasza?
OdpowiedzUsuńWitam. Cale ciasto opadło po 15 minutach w piekarniku. Jaki moze byc powód?
OdpowiedzUsuńNie wiem dokładnie ale albo mało nagrzany piekarnik, słabo ubite jajka, otwarcie piekarnika. Tyle przychodzi mi do głowy.
OdpowiedzUsuńCzy można połowę orzechów dać mielonych a połowę krojonych?
OdpowiedzUsuńOj nie wiem. Nigdy tak nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń