Składniki:
- 1 litr wody
- 250 g cukru
- 3-4 plasterki cytryny
- 15 gałązek mięty (około 40 cm)*
Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić.
Robię! Dzięki.
OdpowiedzUsuńPyszny ten syrop:)
OdpowiedzUsuńOrzeżwiająco:)
OdpowiedzUsuńCzy ten syrop można przechowywac np przez zimę?
OdpowiedzUsuńTak można przechowywać.
UsuńWlasnie wlozylam listki mięty do syropu, zapach jest obledny :) czy na zimę syrop trzeba przechowywac w lodowce, czy nie koniecznie ?
OdpowiedzUsuńCzy na zimę syrop trzeba przechowywac w lodówce czy nie koniecznie ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba w lodówce ale zalecam przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
UsuńDzisiaj robie ��
OdpowiedzUsuńKilka lat temu wyprobowalam ten przepis i wyszedl bardzo smaczny syrop. W tym roku znalazlam jego odpowiednie zastosowanie. Dodajamy 3-4 lyzki do drinka Mohito. Polecam i bardzo dziekuje ;)
OdpowiedzUsuń