poniedziałek, 27 maja 2013

Szach-mat wg siostry Anastazji

Ciasto szach - mat wg przepisu Siostry Anastazji pochodzi z książki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł  bardzo smaczny.


Składniki:
  • Biszkopt
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 1 szk cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania
Przygotowanie:
 
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm. 

Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia.
 Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie i na górze posmarować cienko kremem.Wierzch ciasta oprószyć kakao.

27 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda! Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho , super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie:) i zapewne tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy27 maja, 2013

    szachownica jak się patrzy, musi tez super smakować:) a krem jest mi znajomy i jest naprawdę dobry

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wygląda :) pomysłowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za dołączenie do grona obserwatorów! ja też będę tu częściej wpadać
    pozdrawiam
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda ciasto wygląda bardzo efektownie na talerzu i jest smaczne i delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada bardzo pieknie, a ze bylo smaczne to nie mam zadnych watpliwosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne to ciasto! Super wygląda, no i musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale piękny ci wyszedł szach mat. Pewnie nic już nie zostało :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Alinko, ciasto Ci wyszło jak malowane, wręcz cudo! musze kiedyś wypróbować :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,jak wypróbujesz czekam na opinię jak smakowało.Pozdrawiam

      Usuń
  13. Ile należy dodać tej żelatyny do masy? Bo rozpuściłyśmy z Mamą 3 łyżki żelatyny w proszku, dodałyśmy z tego 3 łyżeczki i potem znów 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny i zostało nam jej jeszcze sporo. Jak rozumieć te 3 łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta potrzebne jest 6 łyżeczek żelatyny w sumie. I tak jak pisze w przygotowaniu. 3 łyżeczki rozpuścić w mleku dodać do budyniu. I 3 łyżeczki rozpuścić w wodzie i dodać do bitej śmietany. Nie rozumiem że została Wam żelatyna.:)

      Usuń
  14. Super cisto juto muszę je zrobic gdyż bardzo smakowicie wygląda,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciasto....jadłam wczoraj u kuzynki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy na prawdę ciasto upiekło się wam w 20 min? mam nowy piekarnik, dobrze pokazuje temperaturę, a ciasto siedzi 40 i w środku jeszcze mokre ... coś jest nie tak - albo czas albo temperatura ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę o pomoc, ugotowałam budyń i dodałam żelatynę rozpuszczoną w mleku, i budyń stał się rzadki,a nie gęsty. Więc jak ma być z tą żelatyną, w którym momencie go dodać, ratujcie :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak budyń będzie ciepły to może być rzadki. Dopiero gdy ostygnie to powinien zrobić się gęsty. A jak nie to nie wiem jaka przyczyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź, udało się, budyń zrobił się gęsty, a masa wyszła smakowicie, mój mąż tylko podpytuje kiedy może ciasto spróbować, bo wygląda rewelacyjnie. Dziękuję za pomoc :) pozdrawiam

      Usuń