Składniki:
- Biszkopt
- 1,5 szk mąki pszennej
- 6 jajek
- 5 łyżek wody
- 1 szk cukru
- 12 łyżek oleju
- 2,5 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm.
Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie i na górze posmarować cienko kremem.Wierzch ciasta oprószyć kakao.
Świetnie wygląda! Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho , super pomysł
OdpowiedzUsuńładna ta szachownica!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
wygląda pięknie:) i zapewne tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńszachownica jak się patrzy, musi tez super smakować:) a krem jest mi znajomy i jest naprawdę dobry
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda :) pomysłowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dołączenie do grona obserwatorów! ja też będę tu częściej wpadać
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
smakowite te ciacho...
OdpowiedzUsuńJakie ładne ciasto!
OdpowiedzUsuńTo prawda ciasto wygląda bardzo efektownie na talerzu i jest smaczne i delikatne.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWyglada bardzo pieknie, a ze bylo smaczne to nie mam zadnych watpliwosci:-)
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto! Super wygląda, no i musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńAle piękny ci wyszedł szach mat. Pewnie nic już nie zostało :-)
OdpowiedzUsuńAlinko, ciasto Ci wyszło jak malowane, wręcz cudo! musze kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję,jak wypróbujesz czekam na opinię jak smakowało.Pozdrawiam
UsuńIle należy dodać tej żelatyny do masy? Bo rozpuściłyśmy z Mamą 3 łyżki żelatyny w proszku, dodałyśmy z tego 3 łyżeczki i potem znów 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny i zostało nam jej jeszcze sporo. Jak rozumieć te 3 łyżeczki?
OdpowiedzUsuńDo ciasta potrzebne jest 6 łyżeczek żelatyny w sumie. I tak jak pisze w przygotowaniu. 3 łyżeczki rozpuścić w mleku dodać do budyniu. I 3 łyżeczki rozpuścić w wodzie i dodać do bitej śmietany. Nie rozumiem że została Wam żelatyna.:)
UsuńSuper cisto juto muszę je zrobic gdyż bardzo smakowicie wygląda,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciasto....jadłam wczoraj u kuzynki.
OdpowiedzUsuńSuperowe :)
OdpowiedzUsuńCzy na prawdę ciasto upiekło się wam w 20 min? mam nowy piekarnik, dobrze pokazuje temperaturę, a ciasto siedzi 40 i w środku jeszcze mokre ... coś jest nie tak - albo czas albo temperatura ...
OdpowiedzUsuńProszę o pomoc, ugotowałam budyń i dodałam żelatynę rozpuszczoną w mleku, i budyń stał się rzadki,a nie gęsty. Więc jak ma być z tą żelatyną, w którym momencie go dodać, ratujcie :(
OdpowiedzUsuńJak budyń będzie ciepły to może być rzadki. Dopiero gdy ostygnie to powinien zrobić się gęsty. A jak nie to nie wiem jaka przyczyna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź, udało się, budyń zrobił się gęsty, a masa wyszła smakowicie, mój mąż tylko podpytuje kiedy może ciasto spróbować, bo wygląda rewelacyjnie. Dziękuję za pomoc :) pozdrawiam
Usuń