środa, 8 maja 2013

Naleśniki amarantusowo-kokosowe

Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam  naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa. Nadzienie to jogurt  naturalny z czekoladą i bananami. Są bardzo smaczne, zapraszam.


Składniki:
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 0,5 szkl mąki z amarantusa 
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki kakao 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 2 banany
  • olej do smażenia
 Przygotowanie:
 
Mleko kokosowe, mąkę pszenną, mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować. Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać. Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego. Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta, żeby zakryło czekoladowe paski. Smażyć naleśniki z obu stron. Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę dodać do jogurtu naturalnego i wymieszać. Każdy naleśniki posmarować jogurtem, nałożyć kilka kawałków pokrojonego banana i zwinąć. 




10 komentarzy: