Składniki:
- 0,5 szkl letniej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- Do posmarowania
- jajko
- sezam
W letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Wyjąc ciasto z misy. Misę wysmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Przełożyć ciasto na blat wysypany mąką i podzielić na 6 równych części. Uformować kulki z ciasta i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości 50 cm i zapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami.Piec w 180 stopniach około 30 minut.
Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki.
Piękna chałka! Mi jeszcze trochę brakuje umiejętności przy zaplątywaniu, ale mam na liście chałkę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTo też był mój pierwszy raz. Prób z zaplataniem było kilka. :)
Usuńmmm... chałkę uwielbiam z pomidorem :) Ta jest ekstra :) Pozdrawima!
OdpowiedzUsuńOch, jak ja kocham wszystkie chałki:)
OdpowiedzUsuńGratulacje Alinko, super Ci wyszła, ja nigdy nie plotłam z sześciu warkoczy. To wyzwanie dla mnie :-) świetnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuje. Zachęcam do zabawy z zaplataniem. :)
Usuńpiękna! :)
OdpowiedzUsuńCudna! Idealna! Mistrzowska!
OdpowiedzUsuńślinka leci ;). Lubię chałki :).
OdpowiedzUsuńChałka to smak dzieciństwa! Z mlekiem najlepsza :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało to zdjęcie! ♥ smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńpiękna chałeczka, ostatnio moje dzieci miły fazę na chałkę :) piekłam kilka razy w tygodniu
OdpowiedzUsuńi my w końcu musimy upiec chałkę :) piękna wyszła
OdpowiedzUsuńJak z obrazka, prześliczna :)
OdpowiedzUsuńAle udało Ci się, wyszła pieknie i napewno bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńproponuje użyć mleka do zarabiania zamiast wody będzie jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńWitam, szukam idealnego przepisu na prawdziwą chałkę, być może to jest ten. Ale mam mieszane uczucia bo przepisów jest ful w internecie.Jedni pieką na mleku, inni na wodzie, jeszcze ktoś na jogurcie, kurcze czy ktoś wie z jakich naprawdę składników powinna a składać się chałka drożdżowa???Nie mam na myśli placka drożdżowego tylko właśnie chałkę, taką jaką pamiętam z dzieciństwa, że jak się ją odrywało to widoczne były warstwy ciasta, była miękka i mięsista zarazem.Inny Twój przepis to chałka z makiem, też bardzo ciekawa ale na oleju i mam już mętlik w głowie...które lepsza????
OdpowiedzUsuńCiężko utrafić w gusta innych ale tą chałkę Ci polecam. Ta z makiem też jest smaczna ale to raczej nie będzie wspomnienie z dzieciństwa.
Usuń