Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc zakupy w sklepie i podając hasło "Ala piecze i gotuje" otrzymacie 5% zniżki na wszystkie zakupy. Zapraszam na zakupy.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 0,5 szkl wody gazowanej
- 50 g rodzynek korynckich bio fresano
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami.
Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.
Inspiracja był przepis z blogu Ewa w kuchni
Przepięknie :) i babka i talerz prezentuja się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńjuz niebawem bedzie sezon na baby, przepis sie przyda
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka:)
OdpowiedzUsuńŚwietna baba, wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńWspaniała baba, piękna na Wielkanoc !
OdpowiedzUsuńWspaniała ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńTa babka jest perfekcyjna. Nawet ta polewa pokrywa ja idealnie!
OdpowiedzUsuńSmaczna babka, pięknie udekorowana... cóż, tylko spróbować... ummm i się rozmarzyć :)
OdpowiedzUsuńPiękna patera :) Prezentuje się znakomicie .
OdpowiedzUsuńAle piękna baba <3
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja i smaczna babka.
OdpowiedzUsuń