Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 160 g masła
- 100 ml kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 300 ml kremówki 30 %
- 1/4 szkl ciepłego mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- jeżyny
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek.
W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna.
Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę.
Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki by masa stężała. Przed podaniem udekorować jeżynami i listkami mięty.
wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń