piątek, 15 lutego 2019

Ciasto jabłecznik stracciatella

To ciasto piekłam latem i dopiero dzisiaj doczekało się publikacji. Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Ciasto było pyszne, aromatyczne z lekką nutą kwaśnego i co ważne mimo kilku warstw bardzo dobrze się kroiło. No i pięknie się prezentowało na talerzu. Zmniejszyłam ilość cukru wg tego co podaje autorka i uważam, że to była bardzo dobra decyzja. 

Na zdjęciach Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • Krem stracciatella:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 100 g płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny ale-raj
  • 1/3 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto:
Miękkie masło, margarynę i cukier utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do utartej masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie rozłożyć w blaszce o wymiarach 20*30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut i upiec na jasnozłoty kolor. Wystudzić w formie.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.
Krem stracciatella: 
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.
Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić ciasto do lodówki aby krem stężał.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać równomiernie na krem. Ponownie odłożyć do stężenia.


Inspiracja: Wiem,co jem.

10 komentarzy:

  1. Piękne! Żeby mi kiedyś takie ciasto wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto ! Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie: w skladnikach ciasta nie ma proszku do pieczenia, czy tak wlasnie ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Małgosiu tak, ciasto bez proszku do pieczenia.

      Usuń
  4. Chciałabym upiec to ciasto na uroczystosc w lato. Czy krem jest caly czas sztywny czy raczej sie rozpływa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo iż jest galaretka i bita śmietana ciasto jest dosyć "wytrzymałe". Myślę, że nie będzie problemu z tym ciastem. Jednak proszę go przedtem trzymać w lodówce.

      Usuń
  5. Pięknie wygląda. Właśnie się za niego zabieram...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis dziękuję ja troszkę zmieniłam zamiast galaretki podałam polewą i zrobiłam ba herbatnikach polecam po prostu bomba

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha ciacho :-D

    OdpowiedzUsuń