Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- 1 marchewka
- 1 młoda żółta cukinia
- 1 spora garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 główka czosnku
- Do środka
- po 2 plasterki cytryny
- po 1 ząbku czosnku
- kilka gałązek zielonego koperku
- Do posmarowania
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- sól
- pieprz
Oczyszczone i umyte pstrągi z jednej strony ponacinać z góry. Masło roztopić dodać drobno posiekany ząbek czosnku i wymieszać. Pstrągi w środku posolić i popieprzyć. Włożyć do środka po rozgniecionym ząbku czosnku, kilka gałązek koperku i po 2 plasterki cytryny. Ułożyć pstrągi w lekko posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Dodać oczyszczone i pokrojone warzywa. Pstrągi posmarować z wierzchu masłem, doprawić solą i pieprzem i ułożyć kilka gałązek koperku. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni i piec około 20-30 minut w zależności od wielkości pstrągów.
Wygląda pięknie, uwielbiam pieczoną rybę. Najlepsze co może być :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, a moja rodzinka je ich zdecydowanie za mało. Super przepis, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie przepadam za takimi rybami, wole filety
OdpowiedzUsuńtak podawana ryba jest naprawdę najlepsza
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, lubię pstrąga i tego też bym z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuń