środa, 31 lipca 2019

Ciasteczka bez jajka

Podchodziłam do tych ciasteczek z duszą na ramieniu. Bałam się co z tego ciasta wyjdzie. Czy mi się ciasteczka nie rozpłyną czy za mocno się nie zdeformują czy będą smaczne. No i muszę powiedzieć, że wszystkie moje obawy były niepotrzebne. Ciasteczka palce lizać.

Porcelana Bogucice z kolekcji Flisty i Swietłana.


Składniki:
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło z cukrem utrzeć do białości. Wsypać przesiane mąki i zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie kuleczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić palcem dołek. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20 minut. 
Moje ciasteczka pieczone w piekarniku Elektrolux EZF5C50V. Można ciasteczka przed pieczeniem nadziewać marmoladą lub po upieczeniu nadziewać  dowolnym krem. Ja nadziewałam po upieczeniu i ostudzeniu kremem truflowym z tego przepisu.



4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Da się? DA! Wyglądają smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te ciacha. Na pewno równie pyszne. Bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite. Uwielbiam piec ciasteczka

    OdpowiedzUsuń