Mocno czekoladowe delikatne, mięciutkie i puszyste babeczki z delikatnym i aromatycznym kremem kawowym. W długie i szare zimowe wieczory najlepiej po pracy usiąść z kubkiem pysznej i aromatycznej kawy a do niej oczywiście coś słodkiego. Ja polecam wam pyszną belgijską kawę "Caprissimo Fragrante". W jej aromacie wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Kawę ale również coś słodkiego można kupić w sklepie PRZYJACIELEKAWY.pl
Składniki:
- 140 g masła
- 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 4 łyżki kopiaste kakao
- 1 laska wanilii
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 120 g śmietany gęstej 18%
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy mielonej "Caprissimo Fragrante"
- 3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Posiekaną czekoladę i masło rozpuścić. Zdjąć z ognia wsypać kakao, dodać ziarenka z laski waniliowej wymieszać i przestudzić.
Jajka, śmietanę i cukier zmiksować. Wlać czekoladową masę i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do miski dodać sól, sodę, proszek do pieczenia. Wlać czekoladową masę i delikatnie wymieszać łopatką.
Blaszkę do pieczenia babeczek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 35 minut do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
Krem kawowy:
Kawę zalać 3 łyżkami wrzątku i ostudzić. Zimne mascarpone oraz kremówkę przełożyć do naczynia i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Do ubitej masy wlewać porcjami zaparzoną kawę razem z fusami i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
Obłędnie pyszny jest ten krem! Warto pochylić się nad tym przepisem:) Polecam!
OdpowiedzUsuń