piątek, 18 lutego 2022

Babka cytrynowo czekoladowa

Tak się przyjęło, że na święta wielkanocne obowiązkowo pieczemy babki. Jednak według mnie babka jest wypiekiem całorocznym. Nie ma kremów więc jest łatwa w transporcie i dobrze się też sprawdza latem gdy chcemy wypić kawę na podwórku czy po prostu zabrać na wycieczkę lub piknik. Moja propozycja to babka cytrynowo czekoladowa jednak dużo fajnych przepisów na babki ale nie tylko możecie znaleźć na portalu Przepisy.pl Poszukajcie tam fajnych inspiracji na deser, obiad, podwieczorek czy kolację by zaskoczyć domowników czymś pysznym .





Składniki:

  • 250 g masła
  • 6 jajek M
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • Lukier
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach. Wlać roztopione zimne masło, sok i skórkę z cytryny i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą wlać 3/4 jasnego ciasta. Do reszty ciasta wlać roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę i wymieszać. Za pomocą łyżki równomiernie rozłożyć na jasnym cieście ciasto czekoladowe. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (bez termoobiegu) i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć na około 15 minut na kratkę następnie wyjąć z formy i ponownie przełożyć na kratkę do ostudzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i wody utrzeć lukier i polać zimną babkę.



1 komentarz: