niedziela, 28 sierpnia 2022

Racuchy na kefirze z jabłkami

 Wkrótce w naszych sadach i ogrodach będziemy mieli pyszne i soczyste jabłka. Bywa tak, że jak nam spadają to mamy brak pomysłów na ich wykorzystanie więc ja spieszę wam z pomocą i proponuję pyszne, chrupiące racuchy z jabłkami. Zrobicie je bardzo szybko, ale ciasto potrzebuje pół godziny do odstania. Do ciasta użyłam mąki luksusowej typ 480, która idealnie nadaje się do takich dań. W mąki i inne produkty Polskie Młyny możecie się zaopatrzyć nie wychodząc z domu tutaj.




Składniki:

  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki uniwersalnej T480 
  • 50 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 350 g jabłek (po obraniu)
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Kefir i jajka zmiksować. Mąki, sodę i cukier wymieszać. Dodawać porcjami do kefiru i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać pokroić w cienkie ćwierć plasterki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na gorącym oleju niewielki racuchy. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać od razu po usmażeniu oprószone cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam racuchy z dodatkiem jabłek, a szczególnie jeszcze ciepłe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy to zdecydowanie mój ulubiony deser z dzieciństwa ;) Świetnie jest przypomnieć sobie te czasy i powrócić do nich smakiem. Racuchy wyglądają cudownie i na pewno przygotuję je z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym takie racuchy, wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń