Teraz dojrzewają jeżyny bezkolcowe i na krzakach są jeszcze borówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. A, że do kawy coś słodkiego być musi to zrobiłam pyszny sernik. Sernik palce lizać. Jest puszysty, delikatny i orzeźwiający.
Sernik podany na Porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj
- 0,5 l kremówki 30%
- Galaretka:
- 2 galaretki leśne owoce
- jeżyny
- borówki amerykańskie
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 25 minut w 170 stopniach.
Masa serowa:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Na masie serowej rozłożyć jeżyny, borówki i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia.
Masa serowa od
Izioni
Od dłuższego czasu "chodziło" za mną to ciasto. Po pierwsze zaintrygowała mnie nazwa choć nie do końca rozumiem skąd się wzięła bo jakoś do ciasta mi ni jak nie pasuje. Po drugie spodobały mi się kolorowe i różnorodne warstwy. Dla mnie ciasto najlepsze było po dwóch dniach jak już kruche ciasto nabrało wilgoci. Jest słodko - kwaśne a takie smaki właśnie lubię.
Ciasto podane na Porcelanie Bogucice z kolekcji Ibiza.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
- Warstwa z galaretką:
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 800 ml gorącej wody
- Bita śmietana:
- 500 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
- 1/4 szkl ciepłej wody
- Kruche z bezą:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 40 g płatków migdałowych Ale-raj
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoto około 25-30 minut.
Kruche z bezą:
Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i
równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut.
Warstwa z galaretką:
Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany wlać rozpuszczoną ale letnią żelatynę i zmiksować.
Warstwy ciasta:
Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki do stężenia, rozsmarować bitą śmietanę i położyć kruche ciasto z bezą. Żeby beza była chrupiąca (nie wilgotna) ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.