Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (chude)
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ogórki konserwowe
- 0,8 litra bulionu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
- pieprz czarny w młynku
- szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis
- szczypta tymianku Kamis
- sól
- olej
W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku.
pyszna konkretna zupa:)
OdpowiedzUsuńDoskonała w mroźny dzień i sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki:)
OdpowiedzUsuńTak zupa na mrozy jest idealna:) Pożywna i rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńDoskonała w taki zimny dzień jak dziś...
OdpowiedzUsuńCudowna taka zupa, rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
wygląda pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszna
UsuńNajpopularniejsza i najsmaczniejsza zimowa zupa:)
OdpowiedzUsuńPyszna, rozgrzewająca, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczna zupa polecam
OdpowiedzUsuńZupa rewelacja! Dziękuję za prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńJa gotuje podobna: lekko zeszklona cebule posypuje papryka slodka w proszku, dodaje mieso ( Kurczak np.udka) bo smakuje mi najbardziej.Dodaje marchewke ,pietruszke. Na koniec nie daje ogorka lecz zupe posypuje natka pietruszki i swiezym lubczykiem.Pycha, najlepsza moja zupa
OdpowiedzUsuńMam pytanko, jakiej części mięsa wieprzowego użyła pani do tej potrawy ?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z łopatki lub z tzw kulki.
UsuńZamiast mięsa wieprzowego dajcie wołowe zupełnie innym smak, polecam
OdpowiedzUsuńMieszane też jest pyszne. Często robiłam pół na pół
Usuńdodałam trochę cynamonu...wyszło super :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zagotowac ja w sloikach?
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie próbowałam. Ale myślę że tak. Jednak proponuję spróbować na początek 1-2 słoiki i pasteryzację zrobić 2 razy i przechowywać w zimnym miejscu.
UsuńWitam jaki to ma być bulion warzywny czy mięsny.??
OdpowiedzUsuńTaki jaki lubisz. Ja miałam mięsny.
UsuńMam pytanie, jak długo trzeba gotować mięso?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam do miękkości. Czas zależny jest od tego w jak dużą kostkę pokroisz mięso a także od samego mięsa. Dlatego nie podam dokładnego czasu. :)
UsuńDziękuję jutro będę gotować:)
UsuńJA NIE MAM PRZYPRAWY KAMIS !!! CZYM MOGE TO ZASTAPIC ???
OdpowiedzUsuńSWOIMI ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI.
UsuńNa ile porcji jest ta zupa?
OdpowiedzUsuńU mnie była dla 4 ale wszystko zależy jaka porcja dla kogo. :)
UsuńWitam, a ten bulion jak wykonać???
OdpowiedzUsuńGotowaliśmy takom zupę dla gości weselnych .Pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić bo po przepisie widać,że będzie smaczna.
OdpowiedzUsuńjest super
OdpowiedzUsuńCzy zamiast świeżej papryki może być konserwowa?
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń