Składniki:
- Ciasto:
- 150 g suchego maku
- 100 g kokosu Kresto
- 100 g mielonych migdałów Back Mit
- 80 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g masła
- Masa z żurawiny
- 120 g żurawiny suszonej Kresto
- 2 łyżki cukru
- 150 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 75 ml wiśniówki
- Polewa
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki kremówki
Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.
Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.
Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.
Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.
Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami.
To ja poproszę duży kawałek takiego pysznego ciasta na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńA ja resztę przygarnę:)
UsuńNie dziwę sie ze kubki smakowe szaleją, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie - ja makowce pochłaniam, ale moje robię trochę blizej Świąt a propos Radosnych Pysznych Świąt
OdpowiedzUsuńCiekawy post :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
http://tomaslandia.blogspot.com/
Przepiękny kontrast! Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla mnie! Uwielbiam i mak i żurawinę :) Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńsuper ale mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńbędzie u mnie na swieta:)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać , że wyjątkowo pięknie ci wyszło , nie mogę oderwać oczu .
OdpowiedzUsuńPiękna kostka :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, tylko bez żurawiny - obłędnie pyszne było :) Z żurawiną smakowało pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo znajomo...;)
OdpowiedzUsuńCzy aby na pewno ze 100g białej czekolady wyjdzie polewa na taką blachę ciasta? Wydaje się to niemożliwe.....
OdpowiedzUsuńTak 100 g i do tego kremówka. Wychodzi cieniutka warstwa ale to wystarczy bo ciasto jest słodkie.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy 75ml wiśniówki mam rozumieć jako alkohol czy może jakiś syrop?
Tak, chodzi o alkohol.
UsuńCzym można zastąpić tarte migdały? czy można je pominąć?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić je kokosem.
Usuń