poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makowo kokosowe z żurawiną

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole.


 Składniki:
  • Ciasto:
  • 150 g suchego maku
  • 100 g kokosu Kresto
  • 100 g mielonych migdałów Back Mit
  • 80 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła
  •  
  • Masa z żurawiny
  • 120 g żurawiny suszonej Kresto
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 75 ml wiśniówki
  • Polewa 
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.
Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.
Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.
Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.


Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami.


Świąteczne słodkości!Wigilia 2014






20 komentarzy:

  1. To ja poproszę duży kawałek takiego pysznego ciasta na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwę sie ze kubki smakowe szaleją, wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie - ja makowce pochłaniam, ale moje robię trochę blizej Świąt a propos Radosnych Pysznych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy post :)
    Zapraszam do siebie
    http://tomaslandia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny kontrast! Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto idealne dla mnie! Uwielbiam i mak i żurawinę :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super ale mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. będzie u mnie na swieta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać , że wyjątkowo pięknie ci wyszło , nie mogę oderwać oczu .

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam podobne, tylko bez żurawiny - obłędnie pyszne było :) Z żurawiną smakowało pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo znajomo...;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy aby na pewno ze 100g białej czekolady wyjdzie polewa na taką blachę ciasta? Wydaje się to niemożliwe.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 100 g i do tego kremówka. Wychodzi cieniutka warstwa ale to wystarczy bo ciasto jest słodkie.

      Usuń
  13. Witam,
    Czy 75ml wiśniówki mam rozumieć jako alkohol czy może jakiś syrop?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czym można zastąpić tarte migdały? czy można je pominąć?

    OdpowiedzUsuń