wtorek, 14 czerwca 2016

Knedle ziemniaczane z truskawkami

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. 



Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)*
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5-2 szkl mąki pszennej
  • 20 truskawek średniej wielkości 
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżki cukru palmowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą.
Masło lekko zrumienić, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej i dosłodzić według uznania cukrem palmowym.
*Do knedli wybierać ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi.


 

7 komentarzy: