Składniki:
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- 0,5 żółtej papryki
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 600 g cukinii
- kawałek pietruszki
- 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego
- Do smaku
- sól
- pieprz biały
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- pestki dyni
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, pietruszkę i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić około 2-4 minuty. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku.
Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, posiekana natką pietruszki i kleksem śmietany.
Ależ pięknie wygląda, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńZupka prezentuje się świetnie i na pewno świetnie smakuje. A taki garnek i mnie by się przydał, fajny jest :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory tej zupki, mniam :)
OdpowiedzUsuń