środa, 21 września 2016

Zupa krem z cukinii i papryki

Nadchodzą chłodniejsze jesienne dni. Nasz organizm domaga się większej porcji pokarmów i zwiększonej ilości składników mineralnych. Mam dla was propozycję na pożywną i pyszną zupę krem z cukinii z dodatkiem papryki. Do przygotowania tej zupki użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji Profi Collection marki Fissler. Garnek od teraz jest numerem jeden w mojej kuchni. Najlepsze dla mnie było to, że podczas gotowania nie nagrzewały się uchwyty, w trakcie podsmażania warzywa nie przywierały do dna a skala pojemności w garnku ułatwiła mi przygotowanie zamierzonej ilości.


Składniki:
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • 0,5 żółtej papryki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 600 g cukinii
  • kawałek pietruszki
  • 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego 
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz biały
  • pieprz ziołowy 
  • gałka muszkatołowa
  • pestki dyni
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, pietruszkę i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić około 2-4 minuty. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku.
Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, posiekana natką pietruszki i kleksem śmietany.



3 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka prezentuje się świetnie i na pewno świetnie smakuje. A taki garnek i mnie by się przydał, fajny jest :)

    OdpowiedzUsuń