Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 4 jajka
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 0,5 kg śliwek
- cukier kokosowy do posypania
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Posypać całość cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
wygląda imponująco, pycha :)
OdpowiedzUsuńJak wspaniale wyrosło :D
OdpowiedzUsuńCzy jajka ubijane sa osobno tzn najpierw bialko na sztywno i dopiero zoltka czy od razu razem?
OdpowiedzUsuńUbijamy całe jajka z cukrami.
UsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami, a to wygląda tak apetycznie, że aż żal byłoby się nie skusić i nie wypróbować przepisu. :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję, skorzystam i zrobię.
Zapraszam do zajrzenia na mój raczkujący blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
Jaka temperatura pieczenia?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam 170 stopni z termoobiegiem.
Usuńczy zamiast cukru kokosowego może być zwykły cukier puder???
OdpowiedzUsuńZamiast cukru kokosowego możesz użyć cukru trzcinowego lub zwykły cukier.
UsuńUwielbiam takie ciasta. Proste, a jakże smaczne :)
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł zakalec ��. Co zrobiłam nie tak??? Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńNie wiem, może być kilka powodów. Za mało ubite jajka, zbyt szybkie lub za długie mieszanie z mąka. Za krótko pieczone. :)
UsuńJajka co prawda nie były sztywne. Miały konsystencję gęstego kogla mogla. Jak długo powinnam ubijać te jajka? Może to kwestja śliwek? Moje były bardzo dojrzale. Podczas pieczenia wyciekło dużo soku. Spróbuję jeszcze raz 😊
OdpowiedzUsuńMi też niestety wyszedł zakalec.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Jutro skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńWypróbowalam, przepis fantastyczny ciasto znikło w oka mgnieniu 😍
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto będzie odpowiednie również dla innych owoców? Np. Gruszki, truskawki, borówki ?
Myślę, że tak.
UsuńUpiekłam . Pięknie wyrosło.Przepis bardzo dobry.Polecam smaczne ciacho
OdpowiedzUsuńSuper ciacho!!!! Zamierzam zrobić tylko nie mam takiej wielkości foremki!!! Czy tortownica 26 cm nie będzie za mała do cista czy inny rozmiar?
OdpowiedzUsuń