- Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3-4 ogórki konserwowe
- 250 g pieczarek
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta papryki ostrej
- sól
- pieprz kolorowy
- 1 mała marchewka
- kawałek selera
- bulion warzywny lub mięsny
- Do zagęszczenia:
- mąka pszenna
Mięso włożyć na godzinę do zamrażarki, żeby się lekko zmroziło dzięki czemu łatwiej będzie nam je kroić. Mięso pokroić w paski.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Paprykę i ogórki pokroić w słupki.
Rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone mięso, drobno pokrojony czosnek i podsmażać. Gdy całe mięso się podsmaży zalać bulionem dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, suszone pomidory, paprykę słodką i ostrą, trochę soli, pieprzu, marchewkę, seler i gotować do miękkości mięsa. Co jakiś czas przemieszać i w razie potrzeby podlewać bulionem. Powinno być tyle bulionu, żeby wszystko było zalane. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać świeżą paprykę, podsmażone pieczarki i dalej gotować do miękkości. Na końcu dodać przecier, ketchup, ogórki chwilę pogotować i zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawić do smaku.
Wygląda bardzo apetycznie. Nie dodawałam suszonych pomidorów, następnym razem dorzucę, i bez świeżej papryki robię . Miłego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Strogonov to coś co uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam strogonova a ten przepis bardzo mi się podoba i chciałabym wypróbować go w święta jako danie dla gości. Dlatego mam pytanie dla ilu osób jest mniej więcej porcja z przepisu i jeżeli chciałabym strogonova podać w drugie święto wieczorem to kiedy najlepiej go ugotować?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Jak najbardziej polecam dla gości. Porcja dla około 10-12 osób. Wszystko zależy ile potrafią zjeść no i jak gęsty go zrobisz. Śmiało możesz zrobić w sobotę, przechowywać w lodówce wtedy się fajnie przegryzie. Proszę dać znać jak smakował.
UsuńBardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, idealnie z porcjami ponieważ wszystkich osób będzie 11.Super że można przygotować wcześniej, właśnie takiego dania szukałam. Odezwę się po świętach mam nadzieję że zupka mi się uda i gościom będzie smakować.
OdpowiedzUsuńZapomniałam jeszcze zapytać jakiego rodzaju mięsa wołowego najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z łopatki.
UsuńWyszło pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z kolejnych przepisów.
UsuńMiałam odezwać się po świętach więc to czynię. Strogonova ugotowałam w sobotę, podałam gościom w drugie święto jako ciepłą kolację.Przepis jest czytelny i choć gotowałam tę zupę po raz pierwszy nie miałam z nią żadnych problemów. Goście chwalili i co niektórzy prosili o dokładkę. Bardzo dziękuję za wszystkie rady, pozdrawiam i na pewno będę korzystać z innych przepisów.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował i że nie było problemu z przepisem. To dla mnie dużo znaczy. Oczywiście zapraszam do korzystania z innych przepisów i w razie potrzeby służę swoją pomocą. Pozdrawiam.
Usuń