Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
- 250 g masło ekstra łowickie
- 8 jajek
- 2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- Lukier:
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1,5 do 2 szkl cukru pudru
Cytryny umyć, sparzyć i w całości ugotować do miękkości. Gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć pokroić na mniejsze kawałki i wyjąć pestki. Zmiksować na purre. Przełożyć do misy miksera wsypać cukry i zmiksować. Miksując dodawać po jednym żółtku i kawałku miękkiego masła. Po zmiksowaniu na jednolitą masę dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do silikonowej formy. Jeśli forma metalowa wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po około 10 minutach wyjąć babkę z formy. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić.
Lukier:
Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby można było nim posmarować babkę.
W foremce o jakiej pojemności piekłaś tą babkę? :)
OdpowiedzUsuńWymiary: 26x9,5 cm. Forma silikonowa.
UsuńCzy te cytryny należy obrać przed gotowaniem¿
OdpowiedzUsuń