Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 350 g twaróg półtłusty łowicki
- 100 g mąki krupczatki
- 200-250 g mąki pszennej*
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 większe jabłko
- masło zrumienione
- cukier cynamonowy
Jabłko obrać i zmiksować na puree.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować część ciasta pokroić w paski a następnie w kwadraty albo ukośnie. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem i oprószyć cukrem cynamonowym.
Można posypać samym cukrem lub cynamonem.
*Ilość mąki pszennej jest zależna od wielkości jajka i jabłka.
Pyszna propozycja :) Uwielbiam kopytka w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńAj, ale bym zjadła takie kopytka, wyglądają super ;)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci uwielbiają kopytka. W słodkiej odsłonie jeszcze nie próbowałam. Zwykle jemy je z mięsem i sosem. Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń