Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szkl oleju rzepakowego
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jogurtu greckiego
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru kokosowego
- ok 400 g truskawek
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok 70 g wiórek kokosowych
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem. Odłożyć na około 2 godziny. Przed dodaniem do ciasta zlać nadmiar płynu dodać truskawki wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Jajka z cukrami ubić mikserem na puszystą i gęstą masę. Miksując na wolnych obrotach wlewać powoli olej. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser i dodając resztę składników mieszamy już ręcznie łopatką.
Na przemian do masy dodawać część mąki, jogurtu greckiego i delikatnie mieszamy każdą porcję. Po dodaniu i wymieszaniu wszystkich składników ciasto wylać do formy 34*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz