Składniki:
- 1 opakowanie wafli tortowych w kształcie serca
- 100 g orzechów ziemnych
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 puszka mleka słodzonego
- 200 g cukru
- 250 g masła
- szczypta soli
- Polewa:
- 60 g margaryny
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem na wolnym ogniu lekko skarmelizować cukier. Gdy cukier będzie miał złoty kolor powoli wlewać mleko i mieszać do momentu aż masa będzie jednolita. Zdjąć masę z ognia do gorącej dodać pokrojone w kostkę masło, ponownie mieszać do momentu aż masa będzie jednolita. Na końcu wsypać lekko posiekane orzechy. Gorącą masą przekładać wafle. Wafle obciążyć z góry i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć posmarować wafle.
Dowolnie udekorować.
Naprawdę pysznie wygląda ten torcik! Świetny pomysł na dekorację - wygląda bardzo efektywnie!
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda obłędnie, chyba jutro go przygotowuję na środową imprezkę. Do tego znaleźliśmy taki fajny zestaw dekoracyjny, przystroimy pokój, i nie zapomnimy na pewno o świeczkach!:)
OdpowiedzUsuń