Składniki:
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 1 por (biała część)
- 1 średni ziemniak
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- około 600 ml bulionu
- 0,5 szkl śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- sól, pieprz do smaku
Por i cukinię pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w plasterki, ziemniak w kostkę. W garnku rozgrzać masło z olejem dodać por i chwilę przesmażyć od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojone cukinie, czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
Proponuję podać z grzankami podpieczonymi na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz