Składniki:
- Suche składniki:
- 240 g mąki orkiszowej T650
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 140 g ksylitolu
- Mokre składniki:
- 2 małe jajka
- 150 g masła
- 210 g dyni (po obraniu)
- 70 g orzechów włoskich
- 30 g pestek dyni
Obraną dynię zmiksować w blenderze na puree.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka z dynią wlać rozpuszczone masło i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i pestki dyni. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć zmiksowanym na puder ksylitolem.
bardzo smaczne !
OdpowiedzUsuńjem coś podobnego ale chętnie spróbuje tego. Zapraszam do siebie https://kochacmarzyc.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdynia orzechy cynamon... już to czuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis moj maz jest diabetykiem wiec ciasto idealne!7
OdpowiedzUsuń