Na zdjęciach Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem pina colada:
- 0,5 l kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl ciepłej wody
- 8 krążków ananasa z puszki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 30 g płatków migdałowych
- Na wierzch:
- 250 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 krążki ananasa
Krem pina colada:
Zimną kremówkę i zimne mascarpone przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Do ubitej masy wlewać wolnym strumieniem rozmieszaną letnią żelatynę i miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką.
Na wierzch:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana.
Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz