Składniki:
- Ciasto
- 350 g mąka pszenna
- 1 jajko
- 3/4 szk ciepłej wody
- Farsz
- 200 g szpinak mrożony
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g ser grana padano
- Do polania;
- 1 szt cebula mniejsza
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżki startego sera grana padano
Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera.
Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać.
pyszny obiadek
OdpowiedzUsuńPodziwiam za wkład pracy włożony przez Ciebie. Bardzo lubię szpinak więc Twoje ravioli z pewnością by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńW sumie zrobiły się bardzo szybko.Ale dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.
UsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńTwój blog został nominowany przeze mnie do Liebster Award.Po pytania zapraszam na http://upieczeni.blog.pl Pozdrawiam!
Świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńAlina, wyślij mi trochę tych pierożków, cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKasiu podaj tylko adres i wysyłam.:)
Usuńpiękne pierożki :) aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję.Pierożki faktycznie są pyszne.
Usuń